Ordningsvakter föreslås få fler befogenheter.
Ordningsvakter föreslås få fler befogenheter. - Foto: Arkivbild/Jessica Gow/TT

Ny lagstiftning om ordningsvakter på väg

Natten mot söndag dog en man i samband med att han greps av ordningsvakter i tunnelbanan. Två ordningsvakter har anhållits misstänkta för vållande till annans död. Samtidigt är ny lagstiftning gällande ordningsvakter på väg, där de föreslås få fler befogenheter.


Fakta: Utredningens förslag

Dagens system med att polisen utfärdar förordnanden för ordningsvakter ersätts med ett tillståndssystem där kommuner kan ansöka om vakter på specifika platser.

Ordningsvakterna föreslås få utökade befogenheter och bevakningsområden.

De ska till exempel kunna transportera omhändertagna personer och utföra kroppsvisitation för att fastställa en persons identitet.

Polisens möjlighet till ledning och kontroll av ordningsvakterna förstärks.

Polisen ska kunna ge tillstånd för ordningsvakter att upprätthålla säkerhet och främja trygghet utöver allmän ordning.

Dagens utbildningstid på 80 timmar fördubblas till 160 timmar.

I dag bekostar vakterna själva sin utbildning. En egen avgift kvarstår men inte för hela utbildningstiden.

Källa: SOU 2021:38

En statlig utredning, som presenterades i maj 2021, föreslår att det ska bli enklare att ansöka om ordningsvakter och att de ska få utökade befogenheter och bevakningsområden. Till exempel ska kommuner kunna ansöka om att få använda ordningsvakter på specificerade platser.

— Regelverket är föråldrat och behöver moderniseras. Det mer flexibla sättet att använda ordningsvakter kan även frigöra polisiära resurser, sade dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S) då.

Utbildningen av vakterna föreslås också fördubblas från dagens 80 timmar till 160 timmar.

Den nya lagen föreslås träda i kraft i juli 2023, men har mötts av skarp kritik från Amnesty International.

Organisationen har varnat för att "centrala rättsstatsprinciper står på spel med varje förskjutning av våldsmonopolet till privata aktörer".

Amnesty anser att den föreslagna förlängningen av ordningsvakters utbildning inte räcker, bland annat då organisationen ser en risk för att ett utökat användande av ordningsvakter framförallt kommer att riktas mot etniska och religiösa minoriteter.

Men utredningens förslag har också välkomnats. Polisen är i sitt remissyttrande positiv till att användningsområdet utökas. Även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är positiv till att man får större möjligheter att anlita ordningsvakter.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!