Anders Ygeman menar att den danska linjen är att ta efter.
Anders Ygeman menar att den danska linjen är att ta efter. - Foto: Johan Nilsson/Lars Schröder/TT

Anders Ygeman (S) vill sätta maxgräns på antalet "utomnordiska" i bostadsområden

Danmark har börjat sortera sina invånare som "västliga" eller "ickevästliga" och tvingar personer med utländskt ursprung att flytta från sina hem för att ge plats åt de "västliga". Nu menar integrationsminister Anders Ygeman (S) att Sverige bör ta efter.


Under gårdagen rapporterade Dagens Nyheter att Danmark nu börjat kategorisera landets invånare som “västliga” eller “ickevästliga”, beroende på vilket ursprung man har.

Nu tvingar också staten “ickevästliga” att flytta från sina bostadsområden för att lämna plats åt “västliga”. Flera invånare stämmer den danska staten för etnisk diskriminering, på grund av den nya “ghettolagen”.

Men integrationsminister Anders Ygeman (S) inspireras av det danska systemet.

Här kan du läsa mer om Danmarks kategorisering av sina invånare.

Danska staten räknar områden med över 50% "ickevästliga" invånare som "ghetton"

Det är utlandsfödda samt personer som är födda i Danmark, men med föräldrar från ett annat land, som klassas som “ickevästliga”. Men det gäller inte alla länder. Exempelvis Grekland räknas som ett “västligt” land medan Ukraina räknas som ett “ickevästligt”.

Målet är att öka antalet “västliga” personer i bostadsområden som klassats som utsatta. Därför behöver nu danskar, som klassats som “ickevästliga” av den danska staten, flytta från sina hem. 

Danska politiker har klassat bostadsområden som “paralellsamfund” eller “ghetton” – och målet är att få bort dem. Men vad som klassas som ett “ghetto” beror inte bara på utbildningsnivå, hur många som arbetar eller hur brottsstatistiken ser ut. 

Om ett område har mer än hälften “ickevästliga” bosatta så räknas det automatiskt som ett ghetto, oavsett hur brottsligheten och utbildningsnivån ser ut eller hur många som arbetar. På samma gång kan inte områden med hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och hög brottslighet klassas som ett ghetto om andelen “västliga” i området är hög.

Alltså överordnas ursprung de övriga kategorierna, rapporterar Dagens Nyheter.

Anders Ygeman (S): "Dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung"

I en intervju med Dagens Nyheter berättar integrationsminister Anders Ygeman (S) att han anser att kriterierna i klassningen av utsatta bostadsområden borde bli tydligare. 

Foto: Lars Schröder/TT

Nu öppnar han upp för ett kriterium om hur stor andel av invånarna i ett område som har utländsk bakgrund.

– Jag tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung, säger Ygeman till tidningen.

Anders Ygeman vill sätta en gräns på antal "utomnordiska" 

Anders Ygeman menar att andelen med så kallad utomnordisk bakgrund ”kanske ska vara ett av fem kriterier”  när utsatta bostadsområden listas. Tidigare har systemet kritiserats för att bygga på polisens godtycke.

Därför vill Ygeman att polisen och andra engagerade ska ha en diskussion gällande hur kriterierna ser ut. Han menar att de behöver vara transparenta och förutsägbara. 

Ministern vill inte ge ett exakt procenttal, för var gränsen för ett eventuellt kriterium kan gå, men på frågan om han menar 50 procent säger han följande till Dagens Nyheter:

– Det är väl en siffra att utgå ifrån. Ska vi sen sätta den där siffran på allvar, då behöver vi utreda och fundera. Men om du vill ha en "hunch", så skulle jag sätta det där.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".