Nu kategoriserar Danmark sina invånare beroende på ursprung. Bilderna är temabilder.
Nu kategoriserar Danmark sina invånare beroende på ursprung. Bilderna är temabilder. - Foto: Pär Fredin/Ali Lorestani/TT

Danska staten sorterar invånare efter ursprung – "ickevästliga" tvingas flytta

"Ickevästliga" invånare tvingas flytta för att lämna plats åt "västliga", på grund av Danmarks kategorisering av sina invånare. Det motiveras med att man vill minska antalet "ghetton" i landet, men det som klassas som ett ghetto beror till stor del också på invånarnas ursprung, rapporterar Dagens Nyheter.


Under gårdagen rapporterade Dagens Nyheter att Danmark nu börjat kategorisera landets invånare som “västliga” eller “ickevästliga”, beroende på vilket ursprung man har.

Målet är att öka antalet “västliga” personer i områden som klassats som utsatta. Därför behöver nu danskar, som klassats som “ickevästliga” av den danska staten, flytta från sina hem. 

"Statlig rasism"

Taxiföretagaren Muhammad Aslam kom till Danmark som sjuåring från Pakistan, 1975. Han är en av de som klassats som “ickevästlig” och tvingas flytta på grund av sitt urspring. Nu stämmer han, med flera, den danska staten för etnisk diskriminering.

– Statlig rasism, kallar Aslam sorteringen för.

Muhammad Aslams barn har prestigefyllda utbildningar och jobb. Den ena är jurist, den andra civilingenjör och den tredje psykolog. Hans fjärde barn går i skolan med bra betyg, berättar han för Dagens Nyheter.

Bilden är en temabild. Foto: Johan Nilsson/TT

Men det är just Aslams ursprung som gör att den danska myndigheten kategoriserar honom som tillhörande en grupp som antas belasta bostadsområdet. Hans granne, med föräldrar födda i Danmark, antas istället göra gott för området på grund av sitt ursprung. 

Även personer som är födda i Danmark, men med föräldrar från ett annat land klassas nämligen också som “ickevästliga”. Men det gäller inte alla länder. Exempelvis Grekland räknas som ett “västligt” land medan Ukraina räknas som ett “ickevästligt”.

Ursprung viktigast när områden klassas som "ghetton"

Danska politiker har klassat områden som “paralellsamfund” eller “ghetton” – och målet är att få bort dem med den nya "ghettolagen". Men vad som klassas som ett ghetto beror inte bara på utbildningsnivå, hur många som arbetar eller hur brottsstatistiken ser ut. 

Om ett område har mer än hälften “ickevästliga” bosatta så räknas det automatiskt som ett ghetto, oavsett hur brottsligheten och utbildningsnivån ser ut eller hur många som arbetar.

På samma gång kan inte områden med hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och hög brottslighet klassas som ett ghetto om andelen “västliga” i området är hög.

Alltså överordnas ursprung de övriga kategorierna, rapporterar Dagens Nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.