Johan Pehrson (L) kommenterade ett eventuellt vapenembargo mot Turkiet.
Johan Pehrson (L) kommenterade ett eventuellt vapenembargo mot Turkiet. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Emrah Gurel/AP/TT

Tveksamhet kring vapenembargo mot Turkiet

Liberalerna var så sent som i maj tydliga med ett vapenembargo mot Turkiet. I en intervju med Dagens Nyheter låter L-ledaren Johan Pehrson inte längre lika säker och anledningen är "att vi nu är på väg in i Nato".


I en intervju med Dagens Nyheter kommenterar Liberalernas partiledare Johan Pehrson ett eventuellt vapenembargo mot Turkiet

— Jag tycker att man ska undvika det tills Turkiet kommit på en ny kurs. Men vi lever ju inte i en perfekt värld, och det är klart att jag tycker att det bästa vore om Turkiet inte var det land som det var, i sin politiska ledning, säger han till tidningen.

Miljöpartiet: Inga vapenexporter till Turkiet

Miljöpartiets språkrör Per Bolund ger ett liknade svar när han i Sveriges Radios partiledarutfrågning får frågan om vid en ny regeringsbildning efter valet i höst kan tänka sig att släppa fram en statsminister som säljer vapen till Turkiet.

— Vi tycker inte vi ska göra vapenexporter till Turkiet. Däremot tycker jag inte vi i ett ganska svårt politisk landskap ska sitta och dra upp många röda linjer och låsa in oss i positioner som gör att det sedan blir väldigt svårt att hitta en politisk lösning att styra Sverige.

Per Bolund kallar Miljöpartiet "en garant"

I P1-utfrågningen fick Per Bolund också frågor om hur han ser på att eventuellt sitta i regering med Socialdemokraterna efter valet. Han vill helst se en majoritetsregering med S, V, C och MP. Men han kallar också MP "en garant".

— Vi kommer inte att sätta oss i en regering som inte minskar utsläppen tillräckligt snabbt.

Han pressades även om synen på att öppna nya gruvor i Sverige, och sade att MP inte säger nej till nya gruvor totalt sett, "Sverige ska fortsätta att vara en gruvnation". Samtidigt måste kraven vara högt ställda och de får inte påverka miljö och djur på ett negativt sätt, sade Bolund.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.