Genrebilder på flicka och operation.
En sköterska märkte vid operationen att en gasbinda saknades. Men sjukhuset sa inget till föräldrarna, och flickan skickades hem ändå. Bilderna är genrebilder. - Foto: Hasse Holmberg/TT och Bertil Ericson/Scanpix/TT

Treåring hade gasbinda i svalget i en månad – glömdes efter operation

En treårig flicka hade en kvarglömd gasbinda i svalget i nästan en månad efter en operation. Flickan luktade illa och ville inte äta eller dricka. Men orsaken upptäcktes inte förrän hon spydde upp gasbindan.


Flickan hade haft polyper i näsan, och fick dem bortopererade på ett specialistsjukhus i Göteborg.

Redan under operationen märkte en sköterska att en liten gasbinda saknades. Det framgår av en lex Maria-anmälan som Capio nu gjort, skriver Göteborgs-Posten.

Kirurgen letade efter gasbindan, men kunde inte hitta den. Flickan skickades hem ändå, med sina föräldrar. Men hon mådde inte bra.

— Det rann jättemycket snor. Det var som två strängar hela tiden, säger hennes pappa till GP.

Händelsen kommer att granskas av IVO

Flickan blev inte bättre. Föräldrarna fick ta henne till flera besök i den allmänna vården, som Capios specialistsjukhus nu hänvisade till. Det blev långa och påfrestande läkarundersökningar, utan resultat.

— Hon sa hela tiden "inte halsen, inte halsen", säger flickans pappa.

Till sist kräktes flickan själv upp en liten boll av gasbinda.

Föräldrarna hade inte fått veta att en gasbinda saknades, och det är oklart om specialistsjukhuset berättat det för den allmänna vården.

Händelsen kommer att granskas av Inspektionen för vård och omsorg.

TT
/
IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!