Torsdag 6 Okt
Stockholm

Stödet för Miljöpartiet ökar – över spärren i ny mätning

Miljöpartiet får 5,2 procent av väljarstödet i en ny mätning.
Miljöpartiet får 5,2 procent av väljarstödet i en ny mätning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet får 5,2 procent av väljarstödet och klättrar över riksdagsspärren i en ny opinionsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den betydande ökningen för Miljöpartiet, som i tidigare Novus-undersökningar hamnat under 4-procentspärren sedan i december i fjol, är statistiskt säkerställd och antas bland annat bero på stöd från vänstersidans väljare.

— Vi ser en tydlig rörelse från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till Miljöpartiet. Huvudförklaringen är sannolikt att man inte ser någon annan utväg; om MP trillar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

Märta Stenevi: Miljöpartiet behövs

MP-språkröret Märta Stenevi lyfter också fram klimatpolitiken som ett skäl, men delar bilden av att taktik kan ligga bakom.

— Jag tror att det finns en faktor att många svenskar, precis som vi, inte vill se en blå-brun regering. Ska man hålla Jimmie Åkesson och SD utanför inflytande så behövs vi för en rödgrön regeringsbildning, säger Stenevi till SVT.

Moderaterna och Sverigedemokraterna lika stora

Mätningen visar också att Moderaterna och Sverigedemokraterna är lika stora, båda partierna får 18,6 procent av väljarstödet.

Totalt får S, MP, V och C 49,8 procent tillsammans och är därmed större än M, SD KD och L som får 48,6 procent. 1,6 procent säger sig vilja rösta på andra partier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.