Göta Kanal-båt i sjödrama

Göta Kanal-båten Diana gick tidigt i morse på grund nordost om Oxelösund.


Passagerare och anställda ombord på Göta Kanal-båten Diana fick ett abrupt uppvaknande när fartyget strax före klockan fem på måndagsmorgonen gick på grund vid Kittelö, nordost om Oxelösund.

Båten sände ut ett nödanrop och 53 personer, varav 40 passagerare från bland annat Norge och Kanada, evakuerades.

– Båten låg med svår slagsida och en massa människor med flytvästar kunde knappt stå på däck för att båten lutade så kraftigt, berättar Göran Johansson vid Sjöräddningssällskapet Arkösund, för TT.

Fyra båtar och en helikopter deltog i räddningsinsatsen. Passagerarna togs till en uppsamlingsplats i Oxelösund. Johansson beskriver stämningen som god, trots nödläget.

– Det var ingen som var riktigt skärrad, visst var de lite omtumlade och omskakade men de var vid god vigör.

Enligt rederiet är omständigheterna kring grundstötningen ännu oklara. Bärgningen av fartyget väntas ske på måndagseftermiddagen.

– Det läcker inte in något vatten men vi vet ännu inte hur omfattande skadorna är. Vi ska skicka ned dykare innan vi flyttar henne, säger Martin Hultman, divisionschef Strömma Göteborg.

Passagerarna var på väg för en fyra dagar lång kryssning från Göteborg till Stockholm och ska enligt Hultman kompenseras då de fick sin resa förkortad med tio-tolv timmar.

Diana byggdes 1931 och är det yngsta av Göta Kanal-rederiets tre fartyg. Båten kan ta ombord uppemot 55 passagerare och har 28 hytter fördelade på tre däck.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.