Jimmie Åkesson berättar om sina svåra perioder i "Ångestpodden".
Jimmie Åkesson berättar om sina svåra perioder i "Ångestpodden". - Foto: Christine Olsson/Johan Nilsson/TT

Jimmie Åkesson talar ut om sin psykiska ohälsa: “Trycket över bröstet”

I "Ångestpodden" berättar SD-ledaren Jimmie Åkesson om sina mörka perioder. I podcasten säger han att han lider av mycket ångest och kan känna ett tryck över bröstet emellanåt.


Inte långt efter valet 2014 gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut med att han behövde sjukskriva sig på obestämd tid. Istället fick Mattias Karlsson kliva in som vikarierande partiledare.

I sin bok "10 år som partiledare" har Åkesson tidigare berättat att han tog beslutet efter en riksdagsdebatt i oktober 2014.

"Det höll inte längre. Direkt efter debatten bokade jag ett flyg hem till Blekinge", skriver han i boken.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Framåt våren började partiledaren dock återvända, men menar att det kanske gick lite väl fort fram:

"Jag skulle ju ta det lugnt efter sjukskrivningen. Lyckligtvis slutade det hela väl, och jag fick bevis på att jag skulle hålla både fysiskt och psykiskt", skriver Jimmie Åkesson.

Du kan läsa mer om Jimmie Åkessons sjukskrivning här.

Jimmie Åkesson: “Jag har väldigt mycket ångest”

Nu gästar Jimmie Åkesson det senaste avsnittet av podcasten “Ångestpodden” med Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg. I avsnittet talar partiledaren ut om sina perioder av psykisk ohälsa.

– Jag är ju en ångestperson liksom. Jag har väldigt mycket ångest i emellanåt. Jag tänker på trycket över bröstet, som är svårt att definiera om man själv inte upplevt det.

Jimmie Åkesson: “De gånger jag träffar psykologer…”

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg anser att skolkuratorer behöver ha ansvar över färre elever för att kunna tillgodose de behov som finns. De berättar för Jimmie Åkesson att en skolkurator med ansvar för 1000 elever enbart har tre minuter i veckan åt varje elev. 

När de frågar Åkesson hur långt han tror att man kommer på ett samtal som vara så kort svarar han:

– De gånger jag träffar psykologer så är ju en timme alldeles för lite ibland. Framför allt om man hittar något man behöver gräva lite djupare i. Att då behöva säga: “Tyvärr, vi ses nästa vecka”, det är ju inte bra. Det tror jag ingen vill heller men tyvärr är det den situationen som många befinner sig i.

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

Minskad novembertrafik för Norwegian

Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.

Ny rapport: Riksbanken underskattade riskerna

Riksbankens gigantiska köp av statsobligationer och andra räntepapper hade begränsad effekt i syftet att få upp inflationen.

Polisen i Luleå rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka på E4, Norra Gäddvik.", skriver polisen på sin hemsida.