Polisen fokuserar på hastighetskontroller i tätbebyggda områden.
Polisen fokuserar på hastighetskontroller i tätbebyggda områden. - Foto: Johan Nilsson / TT / Håkon Mosvold Larsen / TT

Polisens meddelande till allmänheten: "För våra barn"

Att bli påkörd i 30 kilometer i timmen kan kosta en människa livet, enligt polisen. För att minska risken för allvarliga trafikolyckor i samband med skolstarten tar polisen krafttag och ökar fartkontrollerna.


Den här veckan är det skolstart och många nya små trafikanter vistas i trafiken. Därför fokuserar polisen på hastighetskontroller i tätbebyggda områden. Enligt polisens officiella Facebooksida är det just nu vägar nära skolor som kommer att prioriteras under veckans gång.

För att folk ska tänka till innan de trycker på gasen meddelar de allmänheten med ett meddelande på sociala medier.

"Det finns en rimlig chans att överleva att bli påkörd av en bil som kör 30 kilometer i timmen. Vid 50 kilometer i timmen är chansen minimal", skriver polisen i ett inlägg på Facebook. 

Polisen: "Skolmiljön ska vara säker"

Hastighetskontrollerna koncentreras till platser där det lokalt är allra viktigast. Det kan vara i närheten av skolor och förskolor där det är många oskyddade trafikanter men även i tättbebyggt område, till exempel köpcentrum eller vid stadscentrum.

– Skolmiljön ska vara säker för våra barn och ungdomar även ur ett trafiksäkerhetsperspektiv, säger poliskommissarie Erling Andersson, i ett pressmeddelande.

Foto: Facebook / Polisen

Små hastighetsöverträdelser kan vara skillnaden mellan liv och död.

– Vi skulle kunna spara många liv varje år om alla höll sig till hastighetsbegränsningarna. Många är nu tillbaka på jobbet efter semestern. Dessutom är det många barn som nyss börjat skolan och har liten vana att befinna sig i trafiken. Vi vill att fler ska följa hastighetsbegränsningarna och ett sätt att uppnå det är genom hastighetskontroller, säger Erling Andersson i polisens pressmeddelande.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.