Tisdag 27 Sep
Stockholm

Liberalerna: Gör misshandel mot barn till särskilt brott

Liberalerna vill göra misshandel mot barn till ett särskilt brott.
Liberalerna vill göra misshandel mot barn till ett särskilt brott. Foto: Marko Säävälä/TT

Utvidga den särskilda ungdomsövervakningen, ge polisen större möjlighet att använda buggning och inför en ny brottsrubricering: misshandel mot barn. Det är några rättspolitiska förslag från Liberalerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Liberalerna presenterade på onsdagsmorgonen flera förslag på det rättspolitiska området. 

Partiet vill se bättre och mer effektiva tvångsmedel för att minska brottsligheten; bland annat vill de utvidga den särskilda ungdomsövervakningen, så att polisen i högre grad ska kunna avlyssna och kontrollera ungdomars digitala kommunikationer.

— Det är för att de ska kunna kontrolleras, men också för att de skyddas mot kriminella ledare, säger partiledaren Johan Pehrson.

Liberalerna vill införa ny brottsrubricering

L vill också att polisen ska kunna använda buggning i större utsträckning. De vill också att topsning alltid ska ske av brottsmisstänkta om det finns fängelse i straffskalan.

De vill också införa en ny brottsrubricering: misshandel mot barn. Detta eftersom små barn ofta kan ha svårt att uttrycka vad de utsatts för.

— När det gäller misshandel har man en gemensam lagstiftning oavsett om du är 3 eller 33 år, säger Juno Blom, Liberalernas rättspolitiska talesperson.

— Vi vill tydligt markera att våld mot barn är särskilt prioriterat, säger Blom.

Liberalerna vill ha särskild vapenstrafflag

Liberalerna vill också ha en särskild vapenstrafflag som riktar in sig på vapen med illegala syften. Detta för att skilja på de vapen som har ett legalt användningsområde och de som används mot människor.

— Problemet med dagens lagstiftning är att när vi nu på olika sätt skärper vapenlagarna så drabbar det också de legala vapenägarna, säger Paulina Brandberg, rättspolitisk expert hos L.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.