Måndag 3 Okt
Stockholm

M: Bra att S ställer sig bakom oss

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild. Foto: TT

Regeringen vill införa ett högkostnadsskydd på el. Otillräckligt, anser Liberalerna. Välkommet, menar Moderaterna.Jag tycker det är bra att Socialdemokraterna ställer sig bakom vårt förslag, säger M:s talesperson Elisabeth Svantesson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Elförslagen duggar tätt från riksdagspartierna. I dag kom regeringen med sitt drag.

Socialdemokraterna vill att uppemot 60 miljarder som Svenska kraftnät får in via så kallade flaskhalsintäkter ska lätta bördan för svenska hushåll och företag.

— Det är otillräckligt. Vi delar principen att de övervinster staten nu gör ska gå tillbaka till hushållen, men staten har också stora momsintäkter, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.

L: Kan lova stöd

Liberalerna vill tillfälligt sänka momsen på el från 25 till 6 procent. Det skulle ge en skattelättnad på 16 miljarder kronor för hushåll, enligt partiet. Man vill samtidigt sänka elskatten permanent.

Han kan lova ett stöd till hushållen i vinter om högerblocket tar makten efter valet.

— Om vår sida i politiken tar makten den 11 september så kommer vi att ha ett stöd på plats.

Moderaternas Elisabeth Svantesson välkomnar regeringens förslag.

— Jag tycker att det är bra att Socialdemokraterna ställer sig bakom Moderaternas förslag om ett högkostnadsskydd. När regeringen misskött det svenska elsystemet under lång tid är det inte mer än rätt att hushåll och företag får mildrade effekter.

Moderaternas förslag innefattar bland annat ett tillfälligt högkostnadsskydd för den kommande vintern där staten, om månadspriset överstiger en viss nivå, ska stå för majoriteten av kostnaden som överstiger den nivån. Nivån ska sättas utifrån marknadsläget. Förslaget liknar det högkostnadsskydd som finns i Norge.

Hushållen ska känna sig trygga med att det kommer stöd i vinter, enligt Svantesson. Hon verkar inte särskild oroad för att ett sådant förslag kan spä på inflationen. Att S och M skulle kunna sätta sig ned och diskutera energipolitik före valet är dock inte särskilt troligt.

— Vi behöver byta regering, säger Svantesson.

Centerns energipolitiska talesperson Rickard Nordin säger att han är beredd att titta på regeringens förslag om högkostnadsskydd.

— Jag är beredd att titta på det. Jag tar jättegärna del av mer information och om det kan bli långsiktigt, så är det bra. Samtidigt måste vi också lösa grundproblemet. Vi behöver mer effektivisering, produktion och överföring.

Centerpartiet har föreslagit att flaskhalsavgifterna som Svenska kraftnät får in används för mothandel genom att till exempel handla upp lokal biokraft.

MP: Rimligt

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är också spontant positiv till regeringsförslaget.

— Jag tycker att det är en rimlig utgångspunkt och det är ingen tvekan om att vi behöver hjälpa hushållen i dagsläget, men regeringen glömmer energieffektivisering.

MP vill att pengarna från Svenska kraftnät ska kunna användas till att täcka 80 procent av kostnaden för om man till exempel byter till treglasfönster eller från direktverkande el.

— Det är viktigt att komma åt grundproblematiken, att vi har hög elanvändning, ibland högre än vad som är nödvändigt, säger Bolund.

V: "Inte rimligt"

Även Vänsterpartiet välkomnar ett högkostnadsskydd. Men partiet vill också införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för den exporterade elen, något som Svenska kraftnät bedömer är svårt att genomföra.

"Regeringens förslag om högkostnadsskydd är bra, men skulle inte sänka elpriset tillräckligt mycket. Hushållen skulle fortsätta betala för energibolagens enorma övervinster. Det är inte rimligt", skriver V-ledaren Nooshi Dadgostar på Twitter.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.