Ett ämne i magiska svampar verkar kunna dämpa alkoholsuget i kombination med psykoterapi
Ett ämne i magiska svampar verkar kunna dämpa alkoholsuget i kombination med psykoterapi - Foto: Marcus Ericsson/TT/Stella Pictures

Här är svampen som kan minska alkoholberoende

Ämnet psilocybin återfinns i "magiska", psykedeliska svampar. Nu har en ny studie visat att det kan minska alkoholberoende när det kombineras med psykoterapi.


I en ny studie lottades 93 kvinnor och män med diagnosen alkoholberoende till att få antingen två doser av den psykedeliska substansen, eller ett placeboämne, kombinerat med tolv tillfällen av psykoterapi.

Bland dem som fått psilocybin hade antalet dagar med kraftigt drickande minskat med 83 procent efter åtta månader, jämfört med 51 procent i placebogruppen.

Psykiatrikern: "Lovande som behandling"

”Våra resultat tyder starkt på att behandling med psilocybin är lovande som behandling av alkoholberoende, en komplex sjukdom som är erkänt svår att behandla”, säger psykiatrikern Michael Bogenschutz, en av forskarna bakom studien, i en presskommentar.

Resultaten presenteras i tidskriften Jama Psychiatry. Det pågår även forskning där psilocybin testas bland annat mot svårbehandlad depression.

Vad är psilocybin?

Psilocybin är ett aktivt ämne som återfinns naturligt i vissa svampar. När det bryts ner i magen omvandlas det till ämnet psilocin, som kan framkalla psykedeliska upplevelser.

Psilocybin är narkotikaklassat i Sverige sedan 70-talet, men användningen av ämnet har kunnat spåras så långt som 6 000 år bak i tiden. Substansen har brukats i samband med religiösa riter och ceremonier, eller av hälsoskäl.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!