Aida reagerade starkt på de två drogpåverkade föräldrarna.
Aida reagerade starkt på de två drogpåverkade föräldrarna. - Foto: Andrzej Otrębski/wikicommons/privat

Drogpåverkade föräldrar flög med bebis från Landvetter: ”Fruktansvärt”

Två drogpåverkade föräldrar flög med sin ettåriga son från Göteborg till Stockholm. Varken personal på Landvetter eller planet reagerade på familjen och den skrikande sonen.
– Det var fruktansvärt, säger Aida som var med på samma flight.


Det var omkring sex på morgonen på lördagen på Landvetters flygplats. Vid gaten till Ryan Airs flight väntade folk för att kliva på planet som skulle landa på Arlanda klockan 07.20. 

I kön stod två föräldrar och en ettårig pojke. En bit bakom väntade socialarbetaren Aida. Hon har jobbat inom socialtjänsten sedan 2016, och arbetar just nu på barn- och familjeenheten på socialtjänsten i Härryda kommun. 

"Tydligt drogpåverkade"

Aida kände direkt att det var något som inte stämde med familjen. Pojken skrek och grät oavbrutet, och på hans huvud såg hon kala så kallade stressfläckar.

– Det var tydligt att föräldrarna var drogpåverkade. 110 procent. Mamman såg väck ut, sliten, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Eftersom de gått igenom incheckningen och säkerheten tänkte jag att det var okej, men magkänslan sa något annat.

När planet lyft märkte Aida hur en kvinna på raden bredvid föräldrarna grät, och reste sig upp för att gå fram till henne. 

– Stackars barn, stackars barn, sa kvinna. 

Aida såg då båda föräldrarna utslagna i sina säten. Bebisen satt i knät bredvid hos en främmande passagerare, som plockat upp ettåringen från golvet. 

– Jag bara ryser. Det var så läskigt. De hade inte bara slumrat till, de hade huvudet nere i knäna. 

"Mammans läppar var blå"

Aida försökte få liv i föräldrarna. Hon skakade, skrek och slog till pappan, men utan att få någon rektion. Till slut vaknade han och krävde att få tillbaka sin son, medan mamman var fortsatt medvetslös. 

Med hjälp av en sjuksköterska som var ombord och en annan man fick Aida ner kvinnan på golvet. Hennes puls var nästan obefintlig, pupillerna syntes inte och hon fick syrgas. 

– Hon var blek och hennes läppar blå. Hon höll på att stryka med. Pojken såg allt och hade panik. Han skakade, säger Aida. 

Ambulans mötte upp när planet landade, och mamman togs om hand av sjukvårdare. Varken polis eller väktare var på plats, varpå Aida ringde 112. 

– Jag berättade att det var två drogpåverkade personer som hade ett barn, men fick bara till svar att ambulanspersonalen skulle ta hand om det hela.

Pappan försvann iväg med sonen

Under samtalet försvann pappan iväg med sonen. Aida blev förskräckt och jagade efter, men de gick inte att hitta.

Efter händelsen la Aida ut en story på Instagram, som snabbt fick spridning. Genom sitt inlägg fick hon reda på föräldrarnas identitet och anmälde dem till både socialen och polisen. 

– Socialtjänsten har mottagit anmälan, men jag vet inte vad som kommer hända härnäst. Det är så frustrerande, jag känner mig fortfarande orolig, säger hon och fortsätter:

– Jag har varit med om alla möjliga ärenden. Att det här var hemskt är en underdrift, det var fruktansvärt. 

"Ser allvarligt på det inträffade"

Sweadavia är medvetna om det som hänt och utreder händelsen. 

– Vi har nåtts av informationen och ser allvarligt på uppgifterna, och utreder nu dessa uppgifter tillsammans med våra samarbetspartners, säger Ellen Laurin, pressansvarig Swedavia till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.