Den mc-klubb där kommunpolitikern är medlem har haft kontakter med kriminella mc-gäng. Genrebild.
Den mc-klubb där kommunpolitikern är medlem har haft kontakter med kriminella mc-gäng. Genrebild. - Foto: Fredrik Sandberg/Christine Olsson/TT

SD-man hoppar av – hade koppling till mc-gäng

En Sverigedemokratisk kommunpolitiker i Kristinehamn drar tillbaka sin kandidatur i årets val, sedan det framkommit att han har kopplingar till den kriminella mc-miljön.


Enligt en granskning som Expressen gjort i samarbete med researchföretaget Acta Publica har mannen kopplingar till Hells Angels – något SD-politikern förnekar. Å andra sidan vill han inte ta avstånd till organisationen.

SD-kandidaten meddelade på onsdagen att han träder tillbaka, men att det inte gjorts efter påtryckningar från det egna partiet.

Majoriteten återfinns på SD:s listor

Enligt granskningen har 64 politiker i årets val dokumenterade kopplingar till den kriminella mc-miljön.

I rapporten skriver Acta Publica att det bland dessa 64 politiker finns före detta ledare för mc-klubbar som styrts av Hells Angels och Bandidos, personer som umgåtts i de de kriminella mc-gängen eller som på annat sätt är nära kopplade till organisationerna.

Majoriteten, 57 procent enligt Acta Publica, återfinns på Sverigedemokraternas listor inför årets val.

KD-politiker hade kopplingar till kriminell mc-miljö

Flera kommunpolitiker har efter granskningen dragit tillbaka sina kandidaturer för årets val.

En moderat kommunpolitiker i Västra Götaland hoppar av sin kandidatur till riksdagen efter att det visat sig att mannen sedan flera år tillbaka varit medlem i en mc-klubb som ingår i ett nätverk där även kriminella mc-klubbar ingår.

— Eftersom det finns kopplingar mellan den förening som han är med i och mer belastade mc-gäng har han valt att avsäga sin kandidatur, säger Niklas Claeson, chefsombudsman för Moderaterna i Västra Götaland, till Expressen.

Även en högt uppsatt politiker för Kristdemokraterna i Halland tar "timeout" från sina uppdrag som regionråd, gruppledare och ledamot i krisledningsnämnden. Av granskningen framgår att han haft kopplingar till den kriminella mc-miljön.

I måndags meddelade en socialdemokratisk kommunpolitiker i Perstorp och en SD-kandidat i Norrtälje att de båda drar tillbaka sina kandidaturer, sedan de utpekats i Expressens granskning.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!