Det lär stå mellan en S-C-regering och en M-KD-regering enligt statsvetaren.
Det lär stå mellan en S-C-regering och en M-KD-regering enligt statsvetaren. - Foto: Ali Lorestani/TT och Maja Suslin/TT

Oerhört jämnt i valet 2022: "Kan inte säga något ännu"

Det står mellan en S-C-regering och en M-KD-regering, bedömer Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, efter att ha tagit del av SVT:s vallokalsundersökning (Valu).


De första vallokalsundersökningarna visar att valet 2022 blir en rysare.

— Men man kan inte säga något ännu. Det är alldeles för jämnt, säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Experten: Så lär en rödgrön regering se ut

Vänsteralternativet med S, MP, V och C är störst dels i Valu, dels i TV4:s valdagsundersökning.

— Jag tror att om vänstern vinner blir det en S- och C-regering. MP och V har inget att sätta emot och C vill inte ha med dem i en regering, säger Mikael Gilljam.

— Om det blir en högerregering är det M och KD som bildar den. Jag tror inte att SD har en chans att komma med. L sätter stopp för det. Och L vill inte vara med, för de vill inte sitta en regering som är beroende av SD.

I TV4:s valdagsundersökning är skillnaderna mellan blocken större än i Valu.

— Den brukar vara sämre. Valu har lyckats bättre om man tittar bakåt, de har hållit på sedan tidigt 90-tal och prickat rätt alla gånger utom möjligen senast 2018, säger Mikael Gilljam som tror att det tidigast vid 22.30-tiden klarnar vartåt det lutar.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!