Områdespolisen Emma Svensson, 36, delade en Tiktok-video som väckt blandade reaktioner.
Områdespolisen Emma Svensson, 36, delade en Tiktok-video som väckt blandade reaktioner. - Foto: Tiktok/piteemma och Twitter/YB_Sodermalm

Polisen Emma om kritiserade dödsbudsvideon: "Jättetufft"

Områdespolisen Emma Svensson, 35, har delat en video på Tiktok där hon kämpar med att hålla tillbaka tårarna efter att ha lämnat ett dödsbud. Men videoklippet, som hyllas på Tiktok, får hård kritik på Twitter.
– Det sänder konstiga signaler, säger områdespolisen Viktor Adolphson.


En 19 sekunder lång video på Tiktok, publicerad av Emma Svensson, 35, som är områdespolis i Piteå, har väckt debatt på Twitter. 

I videon ses Emma, iförd sin polisuniform, kämpa med att hålla tillbaka tårarna, för att sedan i nästa klipp omfamnas av sin kollega. Under videon står följande:

"Lämna DÖDSBUD. Ett av de svåraste jobb vi ställs inför är att lämna dödsbud till anhöriga. I detta fall får föräldrarna budet att deras barn avlidit", följt av hashtags såsom #sorg, #polis och #dödsbud. 

Viktor Adolphsons kritik: "Konstiga signaler"

Videoklippet har spelats över 420 000 gånger och har fått drygt 35 000 likes. "Tack för att ni finns och för det ni gör. Riktiga hjältar", skriver en av hundratals Tiktok-användare som visar sin uppskattning för polisens arbete. 

Men det låter annorlunda på Twitter. Där riktas i stället hård kritik mot Emma Svenssons videoklipp och många menar på att innehållet är olämpligt. En av de som reagerat på videon är Viktor Adolphson, områdespolis och yttre befäl på Södermalm i Stockholm, som ligger bakom det populära kontot YB_Sodermalm. 

"Jag har lämnat en del dödsbud . Det är vidrigt. Det sista som borde fara genom ens huvud är att göra film om det efteråt. Eller har dom suttit på en rast och kommit på att dom ska göra en film om dödsbud? Kläm fram några tårar nu, kameran rullar. Nej. Den där borde ej gjorts", skriver Adolphson om videon.

I en intervju med Nyheter24 utvecklar Adolphson sina tankar kring det allt vanligare fenomenet att poliser, inte sällan i uniform, skapar innehåll om yrket till sociala medier.

– Jag förstår att man vill berätta om sitt yrke och att det kan vara svårt, men jag tror att man måste tänka på hur man gör det. Det är en yrkesroll och vi är en del av våldsmonopolet. Det sänder konstiga signaler, tror jag, om vi i ena stunden måste skjuta mot någon och i andra stunden står och dansar en spexig dans.

När det gäller den specifika videon menar Adolphson på att de flesta säkerligen förstår att det är påfrestande att lämna dödsbud.

– Det klart att det kan vara en extremt svår situation, men här får man kanske tänka ett steg längre. Om de anhöriga i det här fallet ser detta, vad tänker de då? Kanske: "Är det henne det är synd om eller ville hon inte vara här?".

Emma Svensson om Tiktok-videon: "Mycket kärlek"

När Nyheter24 når Emma Svensson har hon ännu inte sett kritiken som riktats mot videon, men berättar om responsen hon fått på Tiktok.

– Jag önskar och hoppas att Viktor Adolphson går in i mitt kommentarsfält på min Tiktok och läser de 1 200 kommentarer från allmänheten som jag fått, säger hon och betonar att kontot är privat och inte kopplat till polismyndigheten på något sätt.

– Det är så mycket kärlek och styrkekramar. Det är ibland ett jättetufft arbete som vi som poliser har och det är otroligt känslomässigt och det tillhör inte vanligheten att man ser en polis med känslorna på utsidan, men det här är en del av mig. Jag agerar absolut professionellt, men ibland är det så att människan bakom uniformen inte kan dölja känslorna. Det här är bland det tuffaste vi gör, när vi lämnar ett dödsbud.

Foto: Jens Kalaene/AP/TT

Vill skapa förståelse under Tiktok-namnet piteemma

Vidare säger Emma Svensson, som kallar sig piteemma på Tiktok, att hon upplever att det ibland saknas en förståelse för polisyrket och att det finns en stor efterfrågan från allmänheten när det kommer till att få veta mer om de olika uppdrag polisen har. 

Men Viktor Adolphson, som själv har över 190 000 följare på Twitter, ser annorlunda på saken.

– Jag är ju själv aktiv på sociala medier för att folk ska få en större förståelse för polisens arbete, så den delen håller jag med om, men man får välja på vilka sätt man gör det. Jag håller inte med om att det där var ett lämpligt sätt att visa att poliser är människor, utan jag tror att det kan göras på andra sätt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.