Onsdag 28 Jul
Stockholm

Sd blåsta på Färöarna

Färöarnas störste komiker Sjúrdur Skaales fejkade nationalisttal inspirerade sverigedemokraterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Medan de sverigedemokratiska toppolitikerna trodde att de lyssnade på en fosterlandsälskare och nationalist visste de lokala färöingarna om att den perukförsedde Haraldur var en satirfigur.

Helt grundlurade åkte sverigedemokraterna hem för att skriva en hyllningsartikel om talet och Färöarna i partitidningen SD-Kuriren. Nu skrattar färöingarna åt sverigedemokraterna.

– Alla här på Färöarna tycker att det är jätteroligt. Det är rätt fantastiskt att de trodde att Haraldur var på riktigt. Jag tror att de blev snopna, säger reportern Georg L PetersenDimmalætting, till Nyheter24.

Sommaren 2008 deltog sex sverigedemokrater, däribland partisekreterare Björn Söder, presschefen Mattias Karlsson och ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist. Höjdpunkten var när satirfiguren Haraldur, skapad av komikern Sjrdur Skaale, höll ett tal på Olavsvakan, Färöarnas nationaldag. Inför publiken skanderade han saker som att "fosterlandet är allt" och pläderade för nationen.

– Haraldur är en fiktiv figur som jag har skapat. Han är en riktig färöing som äter torkad torsk och fårkött. Normalt bor han i Köpenhamn där han går runt med sin slidkniv, säger Sjrdur Skaale till Nyheter24.

Han hade ingen aning om att han skulle hålla ett fejkat nationalisttal inför några sverigedemokrater.

Sverigedemokraterna blev så hänförda att de skrev en artikel om resan och Haraldurs tal rosades som "det mäktigaste intrycket på hela resan, åtminstone ur strikt politisk synvinkel".

Problemet var att Björn Söder, Erik Almqvist med flera hade missat att han inte var på riktigt trots att de fick det översatt. I går toppade Färöarnas största tidning, Dimmalætting, med rubriken: Haraldur hjälte för svenska nationalister.

– Vi visste knappt vem Haraldur var. Vi förstod att vissa saker var väldigt överdrivna, och vissa saker var seriöst hållna om nationalism och självständighet. Det var det senare vi ville lyfta fram, säger presschefen Mattias Karlsson till Nyheter24.

Sjrdur Skaale är känd på Färöarna från ett sketchprogram på teve. Han är även aktiv vänsterpolitiker och sitter i Färöarnas parlament - Lagtinget - för det republikanska partiet.

–Med figuren Haraldur driver jag med precis det slags övernationalistiska personer som finns i Sverigedemokraterna. Det är tragiskt och komiskt att de tog honom på allvar, säger Sjrdur Skaale till Sydsvenskan.

Sverigedemokraterna skriver i sin artikel att Haraldurs tal "var ett kvitto på att vår redan positiva bild av Färöarna och av färingarna överträffades av verkligheten". Det håller Skaale med om:

– Verkligheten överträffar dikten. Den är mer extrem. Det har sverigedemokraterna visat genom att hylla Haraldur, säger han till Sydsvenskans Niklas Orrenius.

Mattias Karlsson tycker att de inte hade någon anledning att misstro att en politiker som strävar efter självständighet skulle driva med nationalism.

–Det var först efteråt när vi kom hem som vi insåg att allt var satir, säger Karlsson, som tycker att Haraldurs ord om Färöarna var vackra.

Se Haraldur med "Danskt pjatt" nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela