Spindelägg
Var lägger egentligen spindlarna sina ägg, och vart tar ungarna vägen när de kläcks? - Foto: Pexels och Jens Meyer/AP/TT

Här hamnar spindelungarna när äggen kläcks: "Åt alla håll"

En spindel i ett dammigt hörn hemma har väl de allra flesta stött på. Men innan du tar bort nätet gäller det att kolla noga, så du inte får med dig en äggsamling i farten. Det kan nämligen få förödande konsekvenser.


I Sverige lever det över 700 olika spindelarter, men det är inga som du behöver vara särskilt rädd för. Dock väcker spindlar för många ett starkt obehag, och en mardröm skulle nog vara om en spindelhona valde just din lägenhet till att lägga sina ägg.

Men vad händer egentligen efter att äggen kläckts? Nyheter24 frågade spindelexperten Jonas Sandström, som arbetar på SLU Artdatabanken och är docent i ekologi.

Här kan du läsa om spindelarterna vars bett kan få dig att må illa.

Jonas Sandström. Foto: Privat

"Hon blir en måltid för ungarna"

Det man ofta hör om spindlars parning är att hanen riskerar att råka illa ut när ritualen väl är genomförd. Men att honan äter upp eller dödar hanen är något som inte händer alltför ofta, enligt Jonas Sandström. Det är hanen som söker sig till honan när det är dags för parning, och för att pocka på honans uppmärksamhet har han sina, kanske livsviktiga, knep.

– Han måste ju få henne att bli intresserad av honom, och inte betraktas som mat. Han brukar ofta köra någon dans, eller han kanske pillar lite på hennes spindelnät, berättar Sandström och fortsätter:

– Efter parningen klarar sig oftast hanen, men det finns ju spindlar där honans predetoriska beteende tar överhanden och hon äter upp honom. Hur ofta är lite omtvistat.

Efter detta lägger honan ägg, ofta i någon form av kokong, nätsäck eller annan äggsamling, för att skydda dem.

– Sedan finns det vissa spindlar som tar hand om dem ännu mer, exempelvis vargspindlar. När kokongen öppnats går ungarna över till hennes bakkropp och håller sig fast där ett tag. Så hon hjälper dem på traven i början, förklarar Sandström och lägger till:

– Det slutar ibland med att ungarna faktiskt äter upp honan på slutet. Hon blir en måltid för ungarna.

Korsspindel. Foto: Martina Holmberg/TT

Då kan du få fullt med spindelungar i ditt hem

Vargspindeln springer till och med omkring med sin äggkokong, vilket är typiskt för arten. Den kan då med fördel flyttas om det blir för varmt, kallt eller blött. De flesta arterna sätter dock äggen under ett löv, en sten eller liknande. I en kokong, tillhörande en vargspindel då, kan det få plats ungefär 25-50 små spindlar.

Korsspindlar, som bygger nät, placerar oftast sin äggsamling i kanten på nätet.

– När äggen har kläckts och ungarna kommit ut, så sitter de oftast kvar som en boll runt äggkokongen ett tag. Och kommer du dit och stör dem springer de ut åt alla håll och kanter, säger Jonas Sandström.

Om ungarna landar på marken finns det en risk att de inte hittar tillbaka till honan igen, och därmed klarar de sig inte så länge.

– De blir kanske uppätna av något rovdjur, en fågel eller liknande.

Om det här sker inomhus rekommenderar Jonas Sandström att plocka fram dammsugaren, alternativt sopa upp dem.

Här kan du läsa om hur länge spindlar överlever i en dammsugare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!