Polisens agerande har utretts av särskilda åklagarkammaren, som ansvarar för utredningar om händelser där poliser är inblandade. Arkivbild.
Polisens agerande har utretts av särskilda åklagarkammaren, som ansvarar för utredningar om händelser där poliser är inblandade. Arkivbild. - Foto: TT

Försvarligt av polis att skjuta beväpnad man

En man beväpnad med yxa sköts till döds av polis i samband med en insats på Öckerö i mars. Händelsen har utretts av särskilda åklagarkammaren som nu kommit fram till att polisagerandet var försvarligt, skriver Göteborgs-Posten.


— Det har förelegat en nödvärnssituation när polisen avlossar verkanselden. Det våld som använts har inte varit uppenbart oförsvarligt i den uppkomna situationen. De har utifrån den situation som varit haft rätt att använda sitt skjutvapen, säger överåklagare Anders Jakobsson till GP.

Händelsen fångades på film från en helikopter som fanns på platsen. Där syns mannen komma ut från ett garage beväpnad.

— Han har en stor yxa som han jagar poliserna med, som poliserna uppfattar det.

Mannen sköts först med elpistol och föll till marken, men kom sedan på fötter igen. Två poliser avlossade då sina pistoler då de uppfattade att mannen skulle hugga en kollega med yxan, säger Jakobsson.

— Det är deras uppfattning och det finns inget utifrån den utredning som jag har som kan motbevisa det.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.