Faror för husdjur i vinter
Nyheter24 vände sig till försäkringsexperten Linnéa Kjellén för att ta reda på hur man på bästa sätt tar hand om sin pälskling i vinter. - Foto: Pavel Golovkin/AP/TT och Anders Wiklund/TT

Det här måste hundägare se upp för i vinter: "Superviktigt"

Tider av kyla och snö närmar sig med stormsteg. Med det ökar även risken för våra fyrbenta vänner att drabbas av köldskador eller trafikolyckor. Nyheter24 frågade försäkringsexperten Linnéa Kjellén hur man på bästa sätt tar hand om sin pälskling i vinter.


Vinterns mörka och kalla månader ligger bara ett stenkast bort, och därför är det hög tid att se över ditt husdjurs behov i den annalkande kylan.

På sommaren härjar faror som algblomning och heta tassar, men vad bör man vara uppmärksam på under vinterhalvåret? Nyheter24 frågade Linnéa Kjellén, som är försäkringsexpert för hund och katt, på Trygg-Hansa.

– Dels är det några saker som kan göra att framförallt hundar, men även katter, blir sjuka. Men det kan också vara så att vi ska göra det bättre för dem, säger hon.

Här kan du läsa om hur du håller dina husdjur varma vid strömavbrott.

Foto: Frank Rumpenhorst/dpa via AP/TT

Vanligaste misstaget som hundägare i vinter

Ett lätt misstag, enligt Kjellén, är att stanna upp under promenaden vilket gör att hunden, som kanske blivit blöt, börjar frysa.

– Mitt bästa tips är att man är uppmärksam. Vissa hundar tål kyla och väta hur bra som helst, och vissa hundar visar väldigt tydligt att de fryser. Då kan det vara bra med ett täcke, förklarar hon.

En hund signalerar att de fryser med att de inte vill röra på sig, huttrar, eller att de får kramp i tassarna av kylan. Vid köldkramp är det vanligt att hunden lyfter på tassarna en i taget – och för att råda bot på detta kan det hjälpa att krama om tassen lite försiktigt.

Veterinärens bästa knep: Så vet du om din häst är lycklig.

Därför är det viktigt att använda både lampa och reflex

Det är inte bara kylan man ska vara lite försiktig med. Med vintermånader kommer även mörkret, vilket kan vara farligt för både hundägare och vovve.

– Reflexer är superviktigt om man rör sig där det är trafik, både bilar och cyklister. Men reflexer syns ju bara av andra som har en lampa, säger Linnéa Kjellén och fortsätter:

– Om man går i områden där det dessutom kan vara så att man möter andra gående, eller folk med hundar, är det bra att ha en lampa på hunden. De kommer inte se reflexer.

Det är inte bara bra för hundens säkerhet, även du som matte eller husse syns bättre i vinterns mörker. Det allra bästa är att skaffa sig en reflex som man ser ifrån alla håll, därför är ett reflextäcke att föredra för hundar.

– Då spelar det heller ingen roll om hunden har lång päls, då ligger ju täcket över, så den inte skymmer reflexerna.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Här är expertens åtta tips för hunden i vinter

  • Se till att utrusta din hund med både lampa och reflex.
  • Fundera över hur just din hund klarar av kylan. Expertens tumregel är att en mindre hund, med mindre päls, kan behöva lite extra hjälp för att hålla värmen.
  • Glöm inte tassarna. Vägsaltet som används när det är halt kan torka ut trampdynorna och orsaka sprickor. Skölj därför av hundens tassar och torka dem när ni kommer hem.
  • Om olyckan väl är framme, det vill säga att hunden drabbats av köldkramp, värm då upp tassarna genom en försiktig massage. Om det händer oftare är det bättre att ta kortare promenader och aktivera hunden inomhus.
  • Klipp pälsen runt tassar och nertill på benen för att undvika att bollar av snö fastnar.
  • På vintern finns det även en risk för hunden att få i sig glykol, där är symtomen illamående, kräkningar och kraftigt ökad törst. Om du misstänker förgiftning är det viktigt att kontakta en veterinär direkt.
  • Glöm inte att vid kyligare väder behöver även fodret anpassas. Mer energi är det som gäller här, då beroende på den enskilda hundens behov.
  • Lämna aldrig hunden utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att temperaturen går under -5°C.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!