Jan Emanuel är entreprenör och före detta riksdagsledamot.
Jan Emanuel är entreprenör och före detta riksdagsledamot. - Foto: Pressbild/Thomas Georgiou

Därför har Jan Emanuel sålt sina lyxbilar: "Sanningen är att..."

Inköpen av exklusiva bilar, av märken såsom Ferrari och Lamborghini, avlöser varandra i Jan Emanuels Instagram-flöde. För Nyheter24 berättar entreprenören om mytbildningen kring hans bilinnehav och varför han säljer de lyxiga bilarna.


Till många människors förtjusning har entreprenören och den tidigare riksdagsledamoten Jan Emanuel, 48, för vana att visa upp sina bilinköp på Instagram. Inte sällan poserar han med exklusiva bilar av märken såsom Porsche, Lamborghini och Ferrari.

Men bara åtta fordon står skrivna på Jan Emanuel. 

– Den enkla sanningen är att det inte är så att jag behåller alla bilar jag köper och jag vet att det finns någon slags ”berättelse” kring mig att jag skulle ha ett enormt garage där jag har alla mina 300 bilar. Det tråkiga med den berättelsen är att den inte är sann, säger han med ett skratt till Nyheter24.

Här kan du läsa om bilarna som Jan Emanuel äger och hans senaste inköp.

Jan Emanuel om bilarna: "Man måste ligga i"

Jan Emanuel berättar vidare om hur han tänker kring inköpen.

– Jag köper ju bilar hela tiden, men utmaningen med att köpa en bil är inte att köpa den. Det kan ju Barbapapa göra, för är du rik är det bara att gå och köpa en. 

– Men det som Barbapapa inte kan göra, det är att köpa en bil utan att torska på affären. Då måste man ligga i, tänka rätt, köpa rätt årsmodell och rätt bil, i rätt tid. Det försöker jag göra. Så varje bil jag köper, köper jag med intentionen att kunna sälja lite dyrare eller åtminstone inte förlora pengar på.

Entreprenören uppger också att han, i stort sett varje gång han hämtar en ny bil, "lämnar en eller ett par bilar som ska säljas".

– Sedan ska jag inte sticka under stol med att när jag köper bilar, så händer det ibland att jag köper bilen på ett bolag, för att jag ska ha den under en kortare period och sedan sälja den. Det är helt skattetekniskt korrekt att göra på det sättet om man har användning för den här bilen i firman också. 

Läs om bilkungen Christian von Koenigseggs alla fordon här.

Jan Emanuel: "Sålt av alla skrytbilar"

Jan Emanuel ser också till att betala för inköpen på ett sätt som passar det rådande ekonomiska läget.

– När pengar är billiga, det vill säga att man lånar pengar nästan gratis, då är man nästan lite dum i huvudet eller i alla fall inte helt genomtänkt om man kontantbetalar bilen. För om du enkelt kan tjäna åtta eller kanske tio procent om du har pengarna placerade någonstans och det är högkonjunktur, och det kostar kanske tre procent att äga bilen, då är matematiken ganska enkel. 

– Men i samma ögonblick som pengar blir dyra, då väljer jag i stället att kontantbetala bilarna. Jag vill alltid utmana mig själv: i det här fallet att ha roliga saker, utan att det kostar mig någonting, utan snarare att jag kan göra affärer på det.

Foto: Johan Nilsson/TT

I nuläget äger 48-åringen inte någon "apa mig"-bil, som han själv kallar det.

– Jag har ju en teori om att lyxprodukter såsom jättedyra bilar och klockor, saker som du egentligen bara köper för hög status, kommer att sjunka nämnvärt i pris nu. 

– Så jag har ju medvetet sålt av alla skrytbilar, för att kunna köpa nya skrytbilar mycket billigare snart. Jag har gjort samma sak med klockor. Jag har sålt av en hel del klockor, för att köpa ännu roligare klockor till ett billigare pris senare. Det är en del av en strategi för att mota den här lågkonjunkturen som jag tror kommer vara både mörkare och längre än vad många kanske tror.

/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!