Råd som kan hjälpa dig undvika att bli i en sekt.
Råd som kan hjälpa dig undvika att bli i en sekt. - Foto: Nyheter24 illustration

Så undviker du att bli indragen i en sekt eller farlig rörelse – expertens 5 tips

Många personer som lämnat farliga rörelser beskriver det som att de fattat att de blivit manipulerade först när det är för sent. Nyheter24 har pratat med psykoterapeuten tillika sektexpert Helena Löfgren om hur du kan skydda dig själv från att bli indragen i en potentiellt farlig gemenskap.


En sekt eller farlig rörelse skiljer sig på flera sätt från vanliga andliga eller politiska grupper. En distinktion är hur demokratisk gruppen upplevs vara och hur öppen för intern kritik gruppen är.

– Det är en stor gråskala med vissa sekteristiska drag till de mer extrema grupperna. Det som skiljer är ledarskapet och organisationen. Det visar sig i hur demokratisk gruppen är, vilket är svårt i andliga grupper där man menar att ledaren är den som bäst hör gud och därmed ersätter demokrati med teokrati. Tar ledaren ansvar för sina handlingar eller skyller på andra? Är ledaren transparent och ärlig?, säger Helena Löfgren, psykoterapeut, till Nyheter24.

5 tips: Så undviker du att bli indragen i en sekt

Om gruppen motverkar medlemmarnas individualitet, så är detta något som tyder på att gruppen är skadlig.

– I sekteristiska grupper brukar man uppmuntras till att bli en klon av ledaren, man ska lyda och ledaren skapar rädsla. I destruktiva eller sekteristiska organisationer finns censur, ibland uppmuntras självcensur. Det finns ett tryck att tänka, känna och bete sig ”rätt”, säger Helena Löfgren och fortsätter:

– I sunda organisationer uppmuntras individualism, fri vilja, fri tillgång till information, uppriktighet. Det finns också transparens gällande förväntningar, krav, men också kring vad som pågår i gruppen, hur beslut fattas m.m. Man kan göra informeradeval och tillåts balans i livet och göra egna avvägningar. I sekteristiska organisationer är ledarskapet karismatiskt och auktoritärt på samma gång. Man uppmuntrar till en etik där ändamålen helgar medlen. 

Personer som hoppat av en sekt eller farlig rörelse vittnar ofta om att de upplever det vara "för sent" i det skedet då de börjar hysa tvivel gentemot den grupp de är aktiva i. Hjärntvättningen är redan total. Här är fem råd för dig som känner att du har hamnat i en situation med en grupp som du känner kan vara potentiellt skadlig. 

Läs på

Försök ta reda på fakta om det som gruppen påstår. På detta sätt ökar du din motståndskraft och blir mindre lättmanipulerad.

– Det bästa sättet att skydda sig är att vara påläst om hur sekter manipulerar, samtidigt är det lika viktigt att vara ödmjuk inför att hur påläst du än är så är du bara en människa som inte alltid är på din vakt när du är sårbar eller glad och öppen. Kom ihåg att det inte är ett vaccin att vara intelligent, vara tryggt anknuten eller annat eftersom vi alla är sårbara någon gång i livet av olika skäl, säger Helena Löfgren till Nyheter24.

Om det är för bra för att vara sant så är det ofta det

– Om gruppen verkar vara för bra för att vara sant. Sök information på nätet även om det kan vara lite knepigt. Både gruppen och ledaren kan ha bytt namn, eller så möter du en så kallad frontgrupp som förnekar förbindelser med huvudgruppen. Verkar det jobbigt? Det är inget mot att hamna i sektens klor. Är det bra håller det för granskning, säger Helena Löfgren.

Flera trossamfund, som av avhoppare kallats för sekter använder sig av så kallade "frontgrupper". Exempel på verksamhet som sekters frontgrupper ofta ägnar sig åt är drogrehabilitering och välgörenhet.

Ta kontakt med avhoppare

Att prata med personer som tidigare varit en del av gruppen och lyssna till deras erfarenhet av gruppen kan hjälpa dig att ta beslutet, om denna grupp är något du bör akta dig för.

– Se om det går att hitta personer som lämnat gruppen och ta reda på varför. Vissa grupper av avhopparforum på Facebook eller hemsidor med föredetta medlemmars vittnesmål, säger Helena Löfgren.

Ta dina känslor på allvar

– Om allt låter bra, men samtidigt finns det något som skaver. Ta dig tid och utrymme att sortera ut detta. Ofta är det just tid för fri reflektion som man inte får i en sekt. Bara rätt sorts reflektion tillåts, som är till förmån för gruppen. Om gruppen kritiserar detta så är det verkligen en varningssignal, säger Helena Löfgren.

Behåll kontakt med vänner och familj – även om de är kritiska

Försök att inte isolera dig från de personer som var i ditt liv innan du gick med i gruppen, även om de är negativt inställda till grupperingen. Det kan vara din räddning i slutändan.

– Behåll kontakt med familj och vänner även om de inte är positiva till gruppen, så kan de vara din livlina ut. De kan hjälpa dig att få de alternativa perspektiven du behöver för att kunna tänka friare och kan påminna dig om att livet också innehåll många bra saker innan gruppen, säger Helena Löfgren.

Läs mer: 5 tecken på att du omedvetet håller på att gå med i en sekt

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!