Stockholm

Polisen varnar hundägare för köttbullar med rakblad i: "Farit illa"

. Foto: Janerik Henriksson/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Under två år har Malmö drabbats av en våg av attacker riktade mot stadens hundar. Utplacerade köttbullar, korvar och bullar med rakblad och spik i har rapporterats. Nu hoppas polisen kunna gripa de misstänkta gärningspersonerna.


Läs mer

I flera år har polisen i Malmö försökt få bukt med den våg av attacker riktade mot Malmös hundar som tillika sätter skräck i stadens mattar och hussar. Attackerna startade redan 2020 och är nu uppe i tresiffrigt tal, rapporterar Expressen. 

Rapporter om bullar med glasskärvor och köttbullar med metallstift i har inrapporterats från stora delar av staden. I de preparerade bullarna har det även förekommit rakblad och polisen är angelägna om att identifiera någon eller flera misstänkta gärningspersoner bakom händelserna.

"Ingen frisk person"

På onsdagen lade polisen till ytterligare tre ärenden till anmälningshögen. Runt niotiden på onsdagsmorgonen upptäcktes flera köttbullar med spikar och häftstift i längs Mariedalsvägen, vid Högerudsgatans park i Limhamn och Bobergsängen i Malmö.

Händelserna är rubricerade som "förgöring", vilket innebär att någon avsiktligt sprider gift eller annat som riskerar att skada djur eller växter. 

– Det är ingen frisk person som ägnar sig åt detta, säger polisens presstalesperson Nils Norling till tidningen.

Före den senaste raden inrapporterade händelser kom det in flera anmälningar under våren, men under sommaren kunde stadens hundar däremot traska fritt.

– Från polisens sida har vi hela tiden sett allvarligt på brottsligheten. Vi har lagt ner stora resurser på fallen, säger Nils Norling.

"Hundar har farit illa"

Polisen har aldrig lyckats identifiera någon misstänkt gärningsperson och Nils Norling berättar till tidningen att det är svårt med att identifiera DNA-spår på den här typen av föremål.

Vid ett tillfälle kallades till och med experter från NOA, Nationella operativa avdelningen, in för att skapa någon "form av gärningsmannaprofil". Men inte ens då fick Malmöpolisen till ett genomslag i spaningsarbetet.

I flera fall har även bullar med spik i placerats i kommunens speciella hundrastgårdar – där hundarna kan vara okopplade och springa fritt.

– Vi har fått uppgifter om att hundar farit illa. Det är oerhört orala djur som gärna försöker ta allt i munnen, säger Nils Norling till tidningen.

Nils Norling uppmanar även allmänheten att anmäla alla misstänkta händelser och att hålla fortsatt koll över sina hundar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.