Leif GW Persson har tackat nej till flera underhållningsprogram.
Leif GW Persson har tackat nej till flera underhållningsprogram. - Foto: Leif GW Persson har tackat nej till flera underhållningsprogram.

Populära programmet Leif GW Persson vägrar vara med i: ”Skulle sopa banan”

Leif GW Persson har synts i rutan i Efterlyst, Veckans brott och Nyhetsmorgon – men det finns också ett helt gäng tv-program som fått blankt nej av kriminologen.


Leif GW Persson är en mångsysslare av rang. Förutom att vara professor i kriminologi, så har han skrivit 18 böcker och ett helt gäng tv-serier – och inte minst synts i rutan. 

Mellan 1998 och 2010 var GW med i Efterlyst på TV3, sedan var det dags för åtta år i SVT:s Veckans brott innan det bar vidare till TV4. Nu har 77-åringen trappat ner lite, och syns bara två gånger i veckan i Nyhetsmorgon, där han diskuterar aktuella brott. 

– Om du ska fungera som expertkommentator, då måste du vara pedagogisk, klar och tydlig och dela med dig av dina kunskaper. Du ska inte sitta där och älska dig själv, säger Leif GW Persson till Nyheter24. 

Har kriminologens långa och mångsidiga karriär gett bra klirr i kassan? Här kan du läsa om Leif GW Perssons svindlande lön

Leif GW Persson och Jenny Strömstedt i TV4:s program "Brottsjournalen" 2018. Foto: Anders Wiklund/TT

Därför vägrar Leif GW Persson vara med i "På spåret"

Om Leif GW Persson synts flitigt i rutan som kriminolog, så har han lyst med sin frånvaro i underhållningsprogrammen. 

– Jag undviker alla sådana där som Robinson eller Fångarna på fortet, även på den tiden jag hade fungerande knän, säger 77-åringen. 

Ett annat program som GW inte ställer upp i, trots flera förfrågningar, är SVT-favoriten På spåret. 

– De har ringt mig i stort sett alla år, men jag vägar vara med. Och det ska ni vara glada för, säger han och fortsätter: 

– För jag skulle sopa banan med de andra, jag är alldeles för bra för det. Det skulle bli genant.

Poliser i sociala medier? Här kan du läsa om vad Leif GW Perssons åsikter om Tiktokpoliserna – och den är inte nådig.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!