Leif GW Perssons attack mot Tiktok-poliserna: "Motsatt effekt"
Allt fler poliser delar med sig av sitt arbete i sociala medier. - Foto: Erik Simander/TT, Tiktok/Piteemma och Jessica Gow/TT

Leif GW Perssons attack mot Tiktok-poliserna: "Motsatt effekt"

Allt fler poliser delar med sig av sitt arbete i sociala medier. Något som inte uppskattas av kriminologen Leif GW Persson.
– Enkelt uttryckt, det ska de ge fan i, säger han till Nyheter24.


För några veckor sedan la polisen Emma Svensson ut en video på Tiktok där hon har svårt att hålla tillbaka tårarna efter att ha lämnat ett dödsbud. 

Klippet hyllades, men fick också kritik. 

– Det sänder konstiga signaler, tror jag, om vi i ena stunden måste skjuta mot någon och i andra stunden står och dansar en spexig dans, sa områdespolisen Victor Adolphson till Nyheter24 då.

Här kan du läsa om Emma Svenssons kritiserade dösbudsvideo.

Filip Pelas: "Jag är en Tiktok-polis"

Emma Svensson, eller PiteEmma som hon kallar sig på Tiktok, är långt ifrån den enda polisen som skapat debatt på sociala medier. 

En annan som rört upp känslor är Filip Pelas, som bland annat lagt ut en video där han gasat runt i en dyr lyxbil och förklarar att han "har råd med en eftersom han är Tiktok-polis". 

Leif GW Persson: "Ett problem"

En som inte gillar trenden med poliser på social medier är Leif GW Persson.

– De får gärna sitta där och tycka till utan uniform, men när de har uniformen på sig företräder de en myndighet, och den där myndighetens åsikter kanske inte alltid är förenliga med vad de tycker. Och det är ett problem, säger kriminologen till Nyheter24 och fortsätter: 

– Det är ett sätt att skapa trovärdighet ända tills myndigheten blir så pass misstrodd att det får motsatt effekt, och det är ett sätt att föra den dit. 

Varför vacklar förtroendet för polisen? 

– Uppklarningen av brott är nära med noll. Det inger inget större förtroende, säger GW.

Polisen Filip Pelas om sin Instagram: "Polisen står inte bakom"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!