Unga kvinnor som diagnostiseras med bland annat bröstcancer upplever ofta problem kopplat till sex visar en undersökning bland svenska patienter. Arkivbild.
Unga kvinnor som diagnostiseras med bland annat bröstcancer upplever ofta problem kopplat till sex visar en undersökning bland svenska patienter. Arkivbild. - Foto: TT

Svårt med sex för unga kvinnor med cancer

Behandlingar och obehag inför egna kroppen ligger bakom att en majoritet av kvinnor med cancerdiagnos har svårigheter vid sex, enligt en svensk studie.Vården måste bli bättre på att ta upp frågan och erbjuda hjälp, säger en av forskarna.


Fakta om studien

Nästan 700 kvinnor mellan 18 och 39 år med antingen, bröst eller livmoderhalscancer, hjärntumör eller lymfom svarade på enkäten.

Svaren jämfördes med svar från drygt 500 kvinnor i samma åldersgrupp utan cancer.

Kvinnorna fick bland annat svara på frågor om de hade ett aktivt sexliv, om de ville ha sex, om de var nöjda med sitt sexliv, om de upplevde smärta eller obehag, och om de fick orgasm.

Kvinnorna hade fått sin cancerdiagnos under 2016 eller 2017 och svarade på enkäten i snitt 1,5 år efter diagnos.

Den som drabbas av cancer påverkas på många sätt dels genom själva sjukdomen, inte minst för att behandlingen många gånger är krävande. Nu visar svensk forskning att över 60 procent av kvinnor mellan 18 och 39 som behandlats för cancer upplever problem kopplat till sex.

— Av de diagnoser vi tittat på är det kvinnor med gynekologisk cancer och bröstcancer som upplever mest problem, säger Lena Wettergren, professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet som är huvudförfattare till studien.

Har sex trots problem

I hennes forskargrupp hade de i sitt arbete länge anat att detta är ett område som brister. Tillsammans med forskarkollegor har de skickat ut enkäter till kvinnor med bröstcancer, livmoderhalscancer, äggstockscancer, hjärntumör eller lymfom. Frågorna besvarades ett och halvt år efter diagnosen. Totalt kom 694 svar in och dessa jämfördes med svar från kvinnor i samma ålder som inte haft cancer.

Det var lika många i båda grupperna som uppgav att de hade ett aktivt sexliv, med en partner eller onani. Men de med cancerdiagnos hade alltså betydligt större problem, enligt resultaten som publiceras i tidskriften Acta Oncologica.

— Det handlar om att man får ont vid sex, har torra slemhinnor och svårigheter att njuta av sex. Kvinnorna kan också vara missnöjda med sin kropp och känna sig obekväma att klä av sig inför andra, säger Lena Wettergren.

Forskarna såg också att ju mer intensiv behandling kvinnorna fått för sin cancer desto större var deras problem relaterade till att ha sex. Vid cancer används ofta en kombination av flera olika behandlingar där kirurgi för att ta bort tumörer kan leda till ärrbildningar och smärta. Olika läkemedel som cytostatika, immunterapier och hormonbehandling påverkar hela kroppen, och kan exempelvis försätta kvinnan i klimakteriet och ge stark trötthet.

Förvånad över skillnader

— Jag blev lite förvånad att de som behandlats för hjärntumörer eller lymfom inte upplevde mera problem kopplade till sex än gruppen med kvinnor som inte hade haft cancer. De med hjärntumörer eller lymfom får ju också behandlingar som kan påverka möjligheten att vara intim, säger Lena Wettergren.

Förutom att behandlingen ofta är intensiv kan det också ha att göra med att underlivet och brösten är så nära förknippade med sexualitet, resonerar Lena Wettergren.

— Det kan handla om lokal smärta i slida och vagina efter operation. Men den som har opererat bort hela eller delar av bröstet kan också få ett förändrat förhållande till sin kropp som påverkar sexlivet.

Lena Wettergen, professor vid Uppsala universitet, vill att vården ska bli bättre på att fråga om sex hos kvinnor som har cancer.

Finns hjälp att få

Forskarnas slutsats är att vården måste bli bättre på att lyfta de här frågorna med patienterna. Det finns ofta hjälp att få.

— Det finns lågdosöstrogen som kan underlätta vid sköra slemhinnor och att använda glidmedel kan vara en bra idé. Den som upplever en stress och obehag inför sex kan också bli hjälpt av övningar i mindfulness eller liknande.

Sexuell hälsa ingår i det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering och där rekommenderas att frågan följs under hela vårdperioden för att fånga upp de som har problem och erbjuda stöd till dem.

— Det handlar om unga människor och det är vi i vården som måste ta ansvar för att ta upp detta med patienterna. Responsen från våra studiedeltagare visar att många är tacksamma över att dessa frågor lyfts i forskningen, säger Lena Wettergren.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!