Leif GW om jobbet.
Leif GW om jobbet. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT

Leif GW Perssons udda test – för att se om han kunde hantera lik: "Magen..."

Innan Leif GW Persson skulle börja arbeta med mordfall tog han ett udda jobb – för att se om han klarade av att se döda människor.
– Jag ville se om magen klarade av det, säger kriminologen till Nyheter24.


I över 35 år har Leif GW Persson jobbat inom polisen och följt hundratals brottsutredningar. 

– Jag är akademiker, sedan hamnade jag vid polisen för att jag ville vara detektiv. Hänga med på brottsutredningar och ta reda på hur gick det till, och vem det var det som gjorde det, säger han till Nyheter24.

Carolina Gynning rasar mot Leif GW Persson: "Hur kan man säga så?"

"Vet inte hur många"

I sitt arbete som kriminolog hos polisen har Leif GW Persson arbetat med hundratals mordutredningar, och sett många lik. 

– Jag vet inte hur många människor jag har stått och tittat på och dragit in doften från, som dött genom andras handverkan. Långt över tusen, säger han. 

Inte alla klarar av att jobba med döden, eller att se döda människor. Därför tog Leif GW Persson ett inte helt vanligt jobb. 

– Jag har jobbat som pryo på obduktionsavdelningen, som vaktmästare. Det gjorde jag när jag var ganska ung för att se om magen klarade av det, säger han. 

Leif GW Persson har deltagit i hundratals utredningar. Foto: Malva Engstedt

Mordfallen hemsöker Leif GW Persson nattetid

Däremot har de många mordfallen börjat göra sig påminda ju äldre kriminologen blivit. 

– Nu när jag blivit gammal, speciellt när jag ligger och sover, så är det vissa av de där bilderna som jag inte tänker på i vaket tillstånd, som hemsöker mig på natten. Det är inget kul.

Det är särskilt ett fall som 77-åringen har svårt att komma över. Här kan du läsa om mördaren som Leif GW Persson skulle vilja slå ihjäl.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!