Tankar om mordet på Engla Höglund hemsöker Leif GW Persson på nätterna. Foto: Polisen/Henrik Montgomery/TT
Tankar om mordet på Engla Höglund hemsöker Leif GW Persson på nätterna. - Foto: Polisen/Henrik Montgomery/TT

Leif GW Persson om fallet han ALDRIG glömmer: ”Koka lim på honom”

Leif GW Persson har en lång karriär bakom sig, men det är ett fall som förföljer den erfarne kriminologen – mordet på tioåriga Engla Höglund.
– Det han gör mot den här lilla flickan, det klarar inte av att beskrivas, säger han till Nyheter24.


Leif GW Persson är professor i kriminologi och kanske den i Sverige som har studerat flest mordfall. 

Under sin långa karriär har han stött på många fruktansvärda brott – vilket inte brukade vara ett problem när den 77-årige kriminologen var yngre. Men på ålderns höst har de många åren av mord och död, börjat göra sig påminda.

– Nu när jag blivit gammal, speciellt när jag ligger och sover, så är det vissa av de där bilderna som jag inte tänker på i vaket tillstånd, som hemsöker mig på natten. Det är inget kul, säger Leif GW Persson till Nyheter24

Leif GW Persson under rättegången vid mordet på Engla Höglund. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Leif GW Persson om mordet på Engla

Det fall som Leif GW Persson nämner först är mordet på Engla Höglund i Stjärnsund i södra Dalarna 2008. Engla var bara tio år när hon attackerades av Anders Eklund under en cykeltur, och våldtogs och mördades. 

Fallet väckte stor uppmärksamhet, här kan du läsa mer om mordet på tioåriga Engla Höglund.

– Det är så jävla onödigt och borde inte ha hänt. Hon skulle ha levt om polisen hade gjort sitt jobb, säger GW och syftar på mordet på Pernilla Hellgren år 2000. 

– Åtta år tidigare har samma gärningsman mördat en kvinna i Falun. Han blev känd i utredningen i ett tidigt stadium, men glömdes bort på ett sätt som för mig är obegripligt. 

Engla Höglund blev bara tio år gammal. Foto: Polisen/TT

"Borde slå ihjäl Anders Eklund"

Anders Eklund sitter nu inlåst på livstid, dömd för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Han är även dömd för grov våldtäkt, grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

– Det är sällan jag tycker, den där borde man slå ihjäl eller koka lim på, för så kan man inte tänka när man jobbar med sådant här. Men med honom har tanken passerat  i mitt huvud, säger Leif GW Persson och fortsätter:

– Det är skönt att slippa sitta med honom inom räckhåll, för då vete fan. För det han gör mot den här lilla Engla, det klarar inte av att beskrivas.

Här kan du läsa om mer om dubbelmördaren Anders Eklund – och hur han lever i fängelset i dag

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.