En cykelväg i närheten av platsen där en minderårig flicka utsattes för misstänkt mordförsök och grov våldtäkt i början av juli.
En cykelväg i närheten av platsen där en minderårig flicka utsattes för misstänkt mordförsök och grov våldtäkt i början av juli. - Foto: Kristoffer Thessman/Jonas Westling/TT

Misstänkte 15-åringen i Skellefteå erkänner grov våldtäkt

Den 15-årige pojke som är åtalad för mycket svåra övergrepp mot en flicka i ett skogsområde i Skellefteå i somras erkänner nu grov våldtäkt, men förnekar fortfarande mordförsök.


De ordinarie förhandlingsdagarna i rättegången är nu över. Efter den framlagda bevisningen har pojken ändrat sin inställning till åtalspunkten grov våldtäkt mot barn, som han först nekade till.

— Vi hade inledningsvis en uppfattning att det inte var ett fullbordat brott. Men efter att ha tagit del av bevisning så är vi beredda att acceptera rubriceringen grov våldtäkt mot barn, säger 15-åringens advokat Jens Nyström till SVT Nyheter Västerbotten.

Åtalspunkten mordförsök förnekar pojken fortfarande med argumentet att inget uppsåt funnits. Han accepterar dock rubriceringen synnerligen grov misshandel.

Besked på onsdag

Åklagaren Andreas Nyberg har begärt att 15-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En mindre så kallad paragraf-7 utredning är gjord tidigare.

— Det är nödvändigt för att kunna utreda den tilltalades psykiska status, eftersom paragraf-7-utredningen säger att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället, säger Andreas Nyberg till P4 Västerbotten.

Även försvaret har begärt en rättspsykiatrisk undersökning, enligt SVT Nyheter Västerbotten.

På onsdag lämnar Skellefteå tingsrätt besked om en rättspsykiatrisk undersökning ska genomföras eller inte.

Nära att dödas

När huvudförhandlingen inleddes i förra veckan beslutade rätten om stängda dörrar. Den åtalade pojken har inte varit på på plats i rättssalen.

Flickan hittades svårt skadad i ett skogsområde i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå den 7 juli. Hon hade utsatts för omfattande våld och kommer enligt åtalet att få bestående men. Flickan har inte kunnat förhöras om vad som hände på grund av de svåra skadorna.

Det var enbart "tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och flickan inte dog" skrev åklagaren i ett pressmeddelande i samband med åtalet.

Är straffmyndig

Redan dagen efter det att flickan hittats uppgav polisen att det fanns en misstänkt person under 15 år, som på grund av sin låga ålder inte var straffmyndig.

Men under polisutredningens gång uppstod tvivel kring hans ålder.

I mitten av juli fattade utredningsledaren beslut om att Rättsmedicinalverket skulle genomföra en åldersutredning. Resultaten talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre och därmed straffmyndig.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!