Tågbiljetterna till jul är försenade.
Tågbiljetterna till jul är försenade. - Foto: Anders Wiklund/Fredrik Persson/TT

Efter tågkaoset: Då släpper SJ biljetterna inför jul

​Brukar du planera din julresa i tid? Så blir det inte i år. Med två månader kvar till julafton går det inte att köpa biljetter efter den 10 december – på grund av en planförsening från Trafikverket.


Varje år gör Trafikverket en tågplan som innehåller tidtabeller för persontåg, godståg och banarbeten. Den brukar bytas ut andra helgen i december varje år – men i år är den försenad med ungefär en månad.

Det gör att SJ:s julbiljetter, som brukar släppas i september, fortfarande inte släppts. Just nu går det bara att boka biljetter fram till och med den 10 december. 

– Vi vill inget hellre än att släppa våra biljetter så snart som möjligt och har väldigt stor förståelse för den frustration som resenärerna känner. Det är ohållbart som det har varit hittills, att vi får så sena besked, men nu är vi glada att beskedet kommer, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Personalbrist hos SJ: Här kan du läsa om att du få betalt för att utbilda dig till lokförare

Då släpps SJ:s julbiljetter 

Och det dröjer ytterligare innan biljetterna släpps. SJ beräknar att de kommer börja säljas först den 9 november.

– Vi jobbar på så snabbt vi bara kan, men det är en väldigt komplex process. Vi har väldigt många tåg som går över hela Sverige och mycket personal som ska schemaläggas. Vi har också en hög andel anslutningsresor, där man inte bara reser en sträcka utan byter tåg, säger Martina Nord.

Funderar du på hur mycket SJ:s vd tjänar? Här kan du läsa om Monica Lingegårds miljonlön.

SJ
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!