Skansens Jonas Wahlström tillsammans med den försvunne Sir Väs.
Skansens Jonas Wahlström tillsammans med den försvunne Sir Väs. - Foto: Privat/TT och Skansenakvariet

Skansens oro – det händer om de aldrig lyckas fånga in Sir Väs

Kungskobran Sir Väs är fortfarande på rymmen efter att slingrat sig ut från sitt terrarium på Skansenakvariet. Man har prövat alla möjliga olika metoder för att lokalisera den 2,5 meter långa kobran – men vad händer egentligen om man aldrig lyckas?


Med mjöl, råttlukt och små kameror har Skansens experter försökt hitta den försvunne kungskobran Sir Väs. Den 2,5 meter långa reptilen, som numera även kallas Houdini, har varit på rymmen i fem dagar efter att ha slingrat sig ut via en lamparmatur i sitt terrarium. 

Här kan du se hur sökandet efter Skansens kobra Sir Väs har gått till

Mjöllinor har lagts ut för att se om ormen rör sig. Foto: Skansenakvariet

Så försöker Skansen fånga försvunne kobran Sir Väs 

Ett intensivt sökarbete av Skansens ormspecialister har pågått sedan flykten – men ännu har den giftiga kobran inte hittats. Därmed har man under torsdagen infört en ny strategi, berättar Ana Wahlström, vice chef för Skansenakvariet. Och den nya taktiken är att istället inte göra någonting alls. 

– Vi har ju borrat och letat och stökat, så strategin är att bara låta kamerorna jobba, och att vi inte gör något alls. Detta så att ormen känner sig trygg och lämnar sitt område så vi faktiskt kan ta in den. Vi tror och hoppas att ormen kommer ta sig in i sitt eget terrarium igen, berättar Anna Wahlström för Nyheter24

Ana Wahlström är vice chef på Skansenakvariet. Foto: Bo Jonsson/Skansen-Akvariet/TT

Det händer om man inte lyckas fånga Skansens kobra Sir Väs 

Till helgen kommer Sir Väs ha varit på rymmen i cirka en vecka, men Ana Wahlström hoppas givetvis att kobran är infångad innan dess. Däremot menar hon att det är svårt att avgöra om och när det kommer vara möjligt. 

– Jag vill ha den infångad till fredag, så vi kan öppna inför höstlovet. Det är min stora förhoppning. 

Men vad skulle hända om man aldrig hittar Sir Väs? Ana Wahström berättar att hon inte ens tänker i dessa banor. 

– Att den inte hittas alls är en mardröm. Då kommer vi ju inte kunna öppna. Vi kan inte ha en kungskobra på rymmen där man släpper in barn, och även vuxna besökare – eller någon över huvud taget. Just nu får inte ens våra djurvårdare vara där inne, utan bara de som kan något om ormar, säger Ana Wahlström till Nyheter24. 

Hör Ana Wahlström berätta mer i spelaren ovan.

/
Orm
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!