Vilka är de vanligaste misstagen som människor gör med sina krukväxter?
Vilka är de vanligaste misstagen som människor gör med sina krukväxter? - Foto: Stella Pictures och Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Vanliga misstagen som tar död på dina krukväxter: "Helt fel"

Kämpar du febrilt med att försöka hålla dina krukväxter vid liv? Då är du inte ensam. Faktum är att det finns en hel rad vanliga misstag som man helst ska försöka undvika om man vill ha välmående växter.


Några krukor med växter kan göra mycket för känslan i ett hem – åtminstone om de är frodiga och välmående. 

Men att överhuvudtaget hålla sina krukväxter vid liv kan vara en utmaning i sig och det finns en rad misstag man ska passa sig för om man vill hålla grönskan just grön.

Många missar växternas skötselråd

Vilka är då de allra vanligaste missarna som människor gör när de tar hand om sina växter? Nyheter24 frågade Marianna Wigge som är butikschef på Plantagen Länna.

– Det vanligaste misstaget som folk generellt gör med sina krukväxter är att de köper en växt de tycker är fin, men kollar inte upp skötselråden om hur växten helst vill stå och placerar den i helt fel läge så den kanske står för mörkt, eller blir stekt av solen i söderfönster. 

Läs här om blomman du aldrig ska plocka till din bukett eller midsommarkrans.

Vanligt att vattna ihjäl en krukväxt – så ska du tänka

Men att placera sin krukväxt på fel ställe är inte det enda misstaget som många begår, enligt Marianna Wigge.

– Ett annat vanligt fel är att man i all välmening vattnar ihjäl sin krukväxt. Man måste ta reda på vad krukväxten har för behov, vill den torka ut mellan vattningarna eller vill den hållas jämnt fuktig?

– Det är en balans man behöver förstå, att ju ljusare och varmare det är i rummet, till exempel under sommarmånader när växterna dessutom har sin tillväxtfas, desto mer vatten behöver växten. Under svalare och mörkare perioder på året behöver du reglera vattningen och minska ner rejält när växten går ner i vintervila. 

Därför ska du duscha vissa växter

Att stå utan en blomspruta, men med fönster fulla av tropiska krukväxter, är också en dålig idé.

– Folk glömmer också att många krukväxter härstammar från regnskogar med varmt och fuktigt klimat, så de behöver duschas med blomspruta. Man ska försöka efterlikna växtens riktiga habitat så mycket man kan, då lyckas du bra, konstaterar Marianna Wigge.

Här kan du läsa om fem ätbara plantor du kan ha hemma.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!