Gävleblocken flyttar för första gången på 56 år.
Gävleblocken flyttar för första gången på 56 år. - Foto: Roger Nilsson/TT och Mats Åstrand/TT

Den kända Gävlebocken flyttar – här kommer den att stå i år

Första advent närmar sig med stormsteg, och förutom stjärnor och armaturer i fönstren tänds även Gävlebockens belysning den 27 november, då den invigs. Men den kommer inte stå på sin vanliga plats i Gävle.


I år får den hårt ansatta halmbocken för första gången i dess 56-åriga historia ny adress. Den har tidigare varit på utflykt till bland annat Stockholm, men aldrig tidigare bytt plats i Gävle. 

Dubbla gärdesgårdar byggs för att skydda Gävlebocken

På grund av bygget av ett nytt kulturhus vid det klassiska Slottstorget i stan, har kommunen ansökt om bygglov för tre år – fem minuter bort på Rådhusesplanaden, rapporterar lokala medier.

Bygget av dubbla gärdesgårdar är redan i full gång, skriver Gefle Dagblad, men det har knappast varit tillräckligt skydd förr om åren. Men intill finns också en vaktkur med enklare brandutrustning uppställd, för att ge bocken en ökad chans att klara sig med halmen i behåll.

Gävlebocken brann ner förra året

Den stora Gävlebocken uppfördes första gången 1966. Majoriteten av gångerna den har satts upp har den brunnit. På senare år har den dock få stå kvar flera år i rad. Efter det att den under 50-årsfirandet 2016 sattes i brand bara timmar efter invigningen klarade den sig fram till i fjol, då den brann ner den 17 december.

Här kan du läsa om de sjukaste grejerna Gävlebocken fått utstå genom åren.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.