En anställd stångades ihjäl av en antilop på Ölands djurpark i somras. Genrebilder.
En anställd stångades ihjäl av en antilop på Ölands djurpark i somras. Genrebilder. - Foto: Olaf Meister - Own work, CC BY-SA 3.0, via wiki commons &  Thomas Johansson / TT

Djurvårdare på Öland dödades av antilop – nu ställs nya krav på parken

Olycksförloppet när en anställd på Ölands djurpark i augusti stångades ihjäl av en elandantilop tyder på att instruktionerna inte följdes. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektion i djurparken.


Enligt skötselinstruktionerna ska djurvårdare som hämtar in djuren till savannstallet stå bakom stalldörren och ha en möjlig reträttväg. En kratta eller något liknande föremål ska också finnas på plats för att göra det möjligt att hålla djuren på avstånd.

Men vid olyckstillfället stod djurvårdaren i stället framför stalldörren och var därmed "delvis utan möjlig reträttväg", skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut. Det är oklart om någon kratta fanns till hands.

Djurparken på Öland: Arbetat efter rutiner

Nu kräver myndigheten att djurparken säkerställer att rutiner och instruktioner följs av medarbetarna. Dessutom behöver riskbedömning och skötselinstruktioner anpassas efter dödsolyckan.

Djurparken har tidigare gjort en egen utredning av olyckan och i den konstaterades att man arbetat efter uppgjorda rutiner, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Att djurvårdaren stod framför stalldörren har djurparkens vd förklarat med att det var ett hastigt och oväntat förlopp, då antilopen blivit skrämd av en struts.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!