Det är inte förbud mot A-traktorer som diskuteras, enligt EU.
Det är inte förbud mot A-traktorer som diskuteras, enligt EU. - Foto: Claudio Brescani/Fredrik Sandberg/TT

EU bekräftar: Inte aktuellt med förbud mot A-traktorer i Sverige

Det finns inga planer på att förbjuda A-traktorer i EU, uppger EU-kommissionen för P4 Skaraborg. Det är inte förbud som diskuteras, utan möjligen eventuella förändringar kring körkortsreglerna.


I förra veckan rapporterade Teknikens värld att EU diskuterar ett förbud mot A-traktorer från årsskiftet. Men det är inte ett förbud som är aktuellt, säger kommissionens talesperson, utan en förändring av körkortsreglerna.

Om det i praktiken innebär att personer under 18 år inte kommer att få köra dem, vilket kan ses som ett slut på fenomenet A-traktor som långsam personbil, framgår inte.

Eu-kommissionen krävde svar från Sveriges regering

EU-kommissionen har krävt Sveriges regering på svar om A-traktorerna, och talespersonen säger till P4 att EU och Sverige bör kunna resonera sig fram till en förändring.

Den närmast explosionsartade ökningen av A-traktorer under de senaste åren började med en regeländring 2020 som möjliggjorde ombyggnad av automatväxlade bilar till A-traktorer. I dag finns ungefär 50 000 spridda över landet.

Traktorerna var från början tänkta att användas som arbetsfordon men används ofta som personbilar, om än med kraftigt sänkt hastighet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingsskandalen

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.