Så vet du om ditt julpynt är säkert
Har du koll på ditt julpynt? - Foto: Pexels och Sören Andersson/TT

Varningen: Kolla efter det här innan du hänger upp julbelysningen

Mörkt ute men ljust inne. Ungefär så brukar det se ut under särskilt december månad när den ofta efterlängtade julbelysningen plockas fram. Men det gäller att undersöka både nytt och gammalt julpynt ordentligt så att det är säkert att använda.


Jultider står för dörren och det börjar bli dags att plocka fram julstjärnor och adventsljusstakar. Men det är långt ifrån alla som införskaffar nytt pynt varje år, och ofta kan julbelysningen ha några år på nacken.

Därför är det bra, och livsviktigt, att kika på pyntet så det fortfarande är säkert att användas. Men hur vet man det då? Nyheter24 frågade Joel Lee Antman, inspektör på produktavdelningen på Elsäkerhetsverket.

Här kan du läsa om de vanligaste misstagen som du gör med ditt julpynt.

Julpyntet blir säkrare och säkrare

När Elsäkerhetsverket har sett över statistiken så rör det sig om enstaka bränder, då mellan år 2018 och 2020, som orsakats av just julpynt.

– Elsäkerhetsverket har haft löpande julpyntsprojekt, där vi testat just julpynt under många år. Man har hela tiden sett att produkterna blivit bättre och bättre, att fler och fler klarade våra granskningar, berättar Joel Lee Antman.

I testerna ingår en kontroll av elsäkerheten, men även dokumentation och märkning av exempelvis julbelysningen, och samtliga kategorier har stadigt förbättrats.

Foto: Gorm Kallestad/TT

"Man ska tänka på sin elförbrukning"

År 2022 har präglats av den dyra elen, därför tipsar Lee Antman hur man som konsument ska tänka när hushållet väntas fyllas på med julbelysning.

– Man ska tänka på sin elförbrukning, det är det som är viktigt. Om man har äldre produkter kanske man ska fundera på att byta ut dem mot LED-belysning helt enkelt. Det är en väl så god besparing, både vad det gäller energi och risker.

Det är svårt att säga hur ofta exempelvis en adventsljusstake behöver bytas ut, men enligt Joel Lee Antman så ser man att de har en livslängd på upp till fem år ungefär.

–Men sen gäller det ju att titta på hur plaster och så ser ut, sådana grejer som står i fönstret utsätts ju för solljus, UV-ljus, vilket gör att plasten åldras, torkas ut och blir sprött.

Så vet du om ditt julpynt är säkert att användas

Äldre pynt ska vara helt för att kunna användas, men Joel Lee Antman vill även tillägga att vid köp av nya produkter ska man kontrollera att den är CE-märkt och att tillverkarens namn och adress framgår, så man vet vilken tillverkare som CE-märkt den.

Det kan även framgå i anvisningarna var pyntet är tänkt att placeras.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du koll på ditt julpynt?
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.