Hur ska man hantera sitt julpynt, när bör det bytas ut och vilka misstag ska man undvika?
Hur ska man hantera sitt julpynt, när bör det bytas ut och vilka misstag ska man undvika? - Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Norge/TT och Gorm Kallestad/NTB/Scanpix/TT

Här är de vanligaste misstagen du gör med ditt julpynt: "Överhettning"

Julen närmar sig med stormsteg och redan nu börjar julstjärnor och tomtar dammas av inför den stundande högtiden. Men det gäller att vara försiktig vid hantering av elektriskt julpynt.
– Vid äldre produkter kan det innebära en fara, säger elexperten till Nyheter24.


Juletid innebär, förutom lussekatter, lucia, god mat och ofta paket, även att många hushåll pyntas med tomtar, julgranar och blinkande belysning. Men eftersom de flesta använder sitt julpynt mer än en säsong, finns det en del säkerhetsaspekter att ta i beaktning.

Här kan du läsa om familjen som pyntat sedan augusti: "Minst 140 000 lampor".

Nyheter24 frågade Joel Lee Antman, inspektör på produktavdelningen på Elsäkerhetsverket, vad som kan vara bra att tänka på innan belysningen hängs upp – både ute och inne.

– Man kan inte ha produkter för inomhusbruk utomhus. Produkter som tänkts användas utomhus ska vara märkt med en IP-klass, och för utomhusbruk så ska det helst vara märkt med IP44, särskilt om det finns en risk för att det hamnar på marken, säger han och lägger till:

– Om det är för låg IP-klass så kommer det in fukt, och då kan det bli kortslutning eller krypströmmar som orsakar överhettning.

Gorm Kallestad/NTB/TT

Vanliga misstaget du gör med ditt julpynt

När det återigen är dags att plocka fram kartongerna med julpynt är det en god idé att kika lite närmare på produkterna, särskilt de som har några år på nacken, innan de används. Utrustningen ska vara hel samt att kablar och kontakter inte ska ha några sprickor.

– Sedan kan man ju på fundera på LED-belysning, som drar mindre energi, så det är ju att föredra, förklarar Lee Antman.

Vilken julbelysning ska man vara extra försiktig med?

– Gamla ljuskällor med glödljus eller om själva ljuskällan till och med har 230 volt. De ska man vara extra försiktig med, för de alstrar ju mer värme än LED-belysning. Och 230 volts-produkter ger ju också risk för elchocker om det är bristfälligt.

Det finns även ett vanligt misstag som många konsumenter missar.

– Det är gamla produkter som har nätadapter, och då vet man inte vilken nätadapter som hör till vilken ljusslinga eller ljusstake. Vid äldre produkter kan det innebära en fara, säger Lee Antman.

Här kan du läsa om julens värsta faror för katter och hundar.

Kan man ha julpyntet på när man sover eller är borta?

Enligt Joel Lee Antman ska detta inte vara något problem så länge produkterna är hela och fina.

– LED-ljus alstrar mindre värme och drar mindre energi så de är ju bättre ur den aspekten. Om man har produkter med glödlampor eller glödljus, så placera inte dem nära brännbart material, utan se till att det är luft omkring.

Jul
/
El
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!