Stockholm

En miljard unga riskerar skador av hög musik

Enligt en ny studie riskerar en miljard unga att drabbas av en hörselnedsättning av för höga ljud. Arkivbild.
Enligt en ny studie riskerar en miljard unga att drabbas av en hörselnedsättning av för höga ljud. Arkivbild. Foto: TT

För högt ljud i hörlurarna kan vara ett större problem än man trott. Enligt en ny studie riskerar en miljard unga att drabbas av en hörselnedsättning, rapporterar The Guardian.


Det kan vara dags att fundera på att sänka musiken i hörlurarna ett par snäpp. Enligt forskare är nämligen ljudet som många går runt med i sina hörlurar på en nivå som kan vara skadlig – speciellt om du är ung.

Enligt studien, som publiceras i tidskriften BMJ Global Health, kan 24 procent av alla 12- till 34-åringar exponeras för en ljudnivå i sina hörlurar som är skadligt stark.

"Återkommande eller till och med enstaka fall av farligt lyssnade kan orsaka skador på hörselsystemet, och ge tillfällig eller permanent tinnitus och/eller förändringar i hörseln", skriver forskarna.

Forskarna har analyserat över 19 000 personers musikvanor runt om i världen och gått igenom ett tidigare studier som gjorts mellan år 2000 och 2021.

Resultatet visar att skadorna kan förvärras under livets gång. Människor som utsätts för höga ljud och buller i tidig ålder löper större risk att drabbas av en åldersrelaterad hörselnedsättning senare i livet.

Forskarna uppmanar nu regeringar runt om i världen att se över dagens regleringar för att göra lyssnandet mer säkert.

"Lyssnande som kan vara farligt för hälsan är mycket utbrett över hela världen och kan göra att över 1 miljard unga människor hamnar i riskzonen för att drabbas av hörselnedsättning", skriver forskarna.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har över 430 miljoner människor världen över nedsatt hörsel.

TT

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.