Nordstream utsattes för grovt sabotage, bekräftar åklagaren.
Nordstream utsattes för grovt sabotage, bekräftar åklagaren. - Foto: AP/TT

Åklagare bekräftar sabotage vid Nord Stream – rester av sprängmedel hittade

Nord Stream utsattes för grovt sabotage, bekräftar åklagaren i ett pressmeddelande. Sprängämne har påträffats på flera främmande föremål.


Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig under förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den pågående förundersökningen kring detonationerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2, konstaterar att händelsen rör sig om grovt sabotage:

"Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen", säger Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Läckagen på gasledningen upptäcktes september

"Samarbetet med myndigheter i Sverige och i andra länder fungerar utmärkt. För det fortsatta arbetet med förundersökningen och för de olika samarbeten som pågår är det viktigt att vi får arbeta i lugn och ro", säger Mats Ljungqvist vidare.

Läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 från Ryssland till Tyskland genom Östersjön upptäcktes i slutet av september.

Två av de fyra läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, de övriga i dansk ekonomisk zon.

Grovt sabotage bakom Nord Stream-läckorna

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Den 3 oktober beslutade åklagare Mats Ljungqvist första gången att spärra av området runt Nord Stream-läckorna, för att kunna göra en brottsplatsundersökning.

Några dagar senare hävdes avspärrningarna och beskedet var att misstankarna om grovt sabotage hade stärkts efter undersökningarna.

TT
/
/
/
Gas
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!