Har du koll på vad som gäller för katter i hyresrätt?
Har du koll på vad som gäller för katter i hyresrätt? - Foto: Damian Dovarganes/Tomas Oneborg/TT 

Katt i lägenhet: Reglerna att hålla koll på – annars kan du bli vräkt

Alla som bor i hyresrätt har rätt att skaffa katt. Men det är viktigt att följa reglerna – annars kan det stå dig dyrt.


Katter kan ställa till med en hel del trubbel hemma, om de inte hålls efter ordentligt. Det finns framför allt tre olika sorters ärenden när hyresvärden, och i värsta fall rättsväsendet, kopplas in. 

  • Katten kissar, bajsar eller klöser så att lägenheten förstörs.
  • Ägaren har så många katter att den tappat kontrollen. 
  • Lägenhetsinnehavaren gör sig skyldig till brott mot djurskyddslagen för att den inte ger katten mat, eller plockar undan avföring och kiss.  

Då kan du få böta – för din katts synder

Det gäller alltså att du har koll på din katt, annars kan du bli ersättningsskyldig. Varken kisslukt eller klösmärken räknas som normalt slitage. 

När du flyttar kan du därför bli ersättningsskyldig, för de skador din katt orsakat. Det finns inget tak för hur mycket din hyresvärd kan kräva, så det kan bli en kostsam historia om exempelvis golvet måste bytas ut. 

Om din katt stör dina grannar, genom att jama sent på kvällarna och nätterna, kan du bli av med ditt hyreskontrakt. Det kan du också bli om katten orsakat omfattande materiella skador på lägenheten. 

Får en hyresvärd förbjuda katt i lägenhet? 

En hyresvärd eller bostadsrättsförening har inte rätt att förbjuda katter, och du behöver inte heller be om lov för att skaffa ett husdjur. Enda undantaget är om du bor i ett allergihus. 

Däremot kan det finnas speciella regler för katter i ett hus, som att den inte får vara i gemensamma utrymmen. Då måste dessa följas.

 Källor: Hyresgästföreningen, Hem&Hyra, mjau.se.

Nya kattlagen 2023: Allt om datum, regler och priser

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!