Tusentals blev sjuka när Cryptosporidium spreds i dricksvattnet i Östersund. Arkivbild.
Tusentals blev sjuka när Cryptosporidium spreds i dricksvattnet i Östersund. Arkivbild. - Foto: TT

Tarmsjukdomar ökade efter parasitutbrott

2010 drabbades nästan hälften av Östersunds invånare av magsjuka. Nu visar ny forskning att de kroniska tarmsjukdomarna ökat efter utbrottet.


Fakta: Parasitutbrottet i Östersund

Cryptosporidium är encelliga parasiter, så kallade protozoer. De förökar sig i kroppen hos människor och andra djur och sprids med avföringen. Infektionen kallas för kryptosporidios.

Uppemot 30 000 personer blev magsjuka när parasiten Cryptosporidium spreds i dricksvattnet i Östersund 2010. 65 personer fick vårdas på sjukhus. Östersundsborna tvingades koka sitt kranvatten i 88 dagar.

Vintern 2010–2011 var Östersund utan tjänligt dricksvatten. Invånarna tvingades koka allt vatten under4 88 dagar.

Utbrottet i staden kostade minst 220 miljoner kronor, enligt en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Kostnaderna baseras på sjukfrånvaro och produktionsbortfall för 27 000 sjuka personer.

De två allmännyttiga bostadsbolagen Östersundshem och Skebo dömdes att betala 4,7 miljoner kronor i ersättning till hyresgäster som betalt för drickbart vatten via hyran men inte fått det.

Orsaken till utbrottet har aldrig slutgiltigt fastställts. En trolig förklaring är att avloppsvatten kommit ut i Storsjön där råvatten hämtas.

Kommunen åtalades för miljöbrott med friades.

Uppemot 30 000 personer blev magsjuka när parasiten Cryptosporidium spreds i dricksvattnet i Östersund 2010.

När forskare från Region Jämtland Härjedalen tittade på hur många vuxna som drabbades av inflammatoriska tarmsjukdomar och mikroskopisk kolit i Jämtland Härjedalen åren 2006–2019 såg man att personer som var över 40 år vid utbrottet hade fått en ökad risk för sjukdom.

"Risken att drabbas av inflammatorisk tarmsjukdom i denna grupp har efter utbrottet ökat med 70 procent och för Crohns sjukdom har risken till och med dubblerats. Störst ökning såg vi dock för mikroskopisk kolit: risken att få denna sjukdom är sex gånger större efter utbrottet än innan", säger Marije Boks, som forskar på långtidseffekterna, i ett pressmeddelande.

Hon tycker att resultaten ger ytterligare skäl att säkerställa att reningsverken är adekvat utrustade. Hon anser också att det är intressant i ljuset av klimatförändringarna som sannolikt kommer att medföra fler parasitutbrott.

Det är inte bara inflammatorisk tarmsjukdom som har ökat. En enkätstudie bland invånare som drabbades av Cryptosporidiumutbrottet visare att de fem år efteråt oftare har problem med mage, leder och ögon samt med trötthet än de som inte insjuknade.

TT
/
iOS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!