Arlas beslut att sluta klimatkompensera har väckt starka reaktioner.
Arlas beslut att sluta klimatkompensera har väckt starka reaktioner. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Arlas beslut väcker starka reaktioner: "Hycklande"

Arla har, efter att ha stämts för vilseledande marknadsföring, valt att sluta med klimatkompensation – ett beslut som lett till kritik i sociala medier.
– Jag kan förstå att om man ser det här, taget ur sitt sammanhang, så kan det vara svårt att begripa, säger Max Wallenberg, presschef hos Arla, till Nyheter24.


Under de senaste månaderna har det stormat en hel del kring Arla-kampanjen "Netto noll klimatavtryck" och tidigare i november stod det klart att Konsumentombudsmannen stämmer företaget för vilseledande marknadsföring.

Dessutom korades Arlas ekologiska och påstått "klimatneutrala" mjölk till Årets bluff av konsumentorganisationen Äkta vara. Här kan du läsa motiveringen till den icke önskvärda utmärkelsen.

Arla slutar att klimatkompensera

I våras tog Arla beslutet att sluta klimatkompensera. 

– Det är ett beslut som har vuxit fram under tiden då vi haft den här kampanjen och det handlar mycket om att den väckt mycket debatt och kritik, vilket skymt allt det hållbarhetsarbete som mjölkbönderna gör ute på gårdarna, förklarar Max Wallenberg, presschef hos Arla Sverige, för Nyheter24.

– Så det är skälet till att vi slutar med den här kampanjen och i förlängningen även klimatkompensationen.

Kritiken mot Arla: "Är inte planeten viktig längre?"

Men beslutet har inte tagits väl emot av alla. I sociala medier riktar flera personer kritik mot Arla. 

"Så himla stört utspel idag. Istället för att försöka göra rätt och dra ner klimatutsläppen på riktigt så slutar ni klimatkompensera, dvs plantera träd för att det inte går att använda i greenwashingen? Jag häpnar. Hur kan man vara så hycklande och manipulativ?", skriver en person på företagets Facebook-sida.

"Så SJUKT dåligt av er att sluta klimatkompensera! Jag väntar nu på ett standardsvar som er kommunikationsavdelning kommit på… Sjukt dåligt!!!", skriver en annan.

"Varför slutar ni helt klimatkompensera bara för att det ställs krav på att ni redovisar det ärligt och inte vilseledande? Är inte planeten viktig längre eller ville ni enbart syssla med greenwashande eller tänker ni göra er del på annat vis framöver?", skriver en tredje person.

Arlas svar: Klimatarbetet utökas

Men enligt Max Wallenberg är klimat- och hållbarhetsarbetet fortsatt högt prioriterat hos Arla, även om man slutar med just klimatkompensation.

– Jag kan förstå att om man ser det här, taget ur sitt sammanhang, så kan det vara svårt att begripa, men vi bedömer att de pengar vi satsat på det här kan göra större nytta ute på gårdarna. Tittar man på vårt totala klimatarbete och hållbarhetsarbete i stort så kommer det att utökas, inte minskas. 

Och vad innebär det här arbetet mer konkret?

– Mer konkret så har vi vetenskapliga mål som är i enhet med Paris-avtalets 1,5-gradersmål, där vi bland annat ska minska mjölkgårdarnas utsläpp med 30 procent till 2030. För att uppnå det inför vi, från och med nästa år, en hållbarhetsersättning där vi öronmärker fem miljarder kronor om året som ska gå till att finansiera och motivera klimatsmarta åtgärder på gårdarna. 

– Vi lägger vår kraft nu på att minska de faktiska utsläppen. Det har vi jobbat med tidigare och klimatkompensationen har varit någonting ovanpå detta, men i och med att det orsakat så mycket debatt så väljer vi att avsluta det och fokusera på de gårdsnära frågorna. 

Samtidigt uppger Wallenberg att man inte utesluter klimatkompensation i framtiden. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.