En hel del insekter kan följa med in tillsammans med julgranen.
En hel del insekter kan följa med in tillsammans med julgranen. - Foto: Stella Pictures och Gorm Kallestad/NTB/TT

Här är insekterna som bor i din julgran: "Spännande småkryp"

När du tar in en julgran i ditt hem, som inte är gjord av plast, så slinker också ett gäng insekter med. Men vad är det för småkryp, kan de ställa till med någon oreda och hur länge överlever de i ditt hem? Nyheter24 frågade Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog hos Naturhistoriska riksmuseet.


Julen står runt hörnet och medan åsikterna går isär när det ska ske så ska julgranen förr eller senare in. Den som kör på äkta vara kan räkna med att få oväntat julbesök.

I granen döljer sig nämligen ett helt gäng insekter.

Här kan du läsa om hur du ska göra för att skicka brev till tomten och faktiskt få svar.

Flera insekter följer med in i din julgran

För Nyheter24 berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog hos Naturhistoriska riksmuseet, mer om insekterna som slinker med in när du tar in granen.

– Vill man ha chans att se några vackra eller spännande småkryp, så passa på precis när granen är intagen. Skaka granen eller banka lite på den med en pinne. Då kan man ha chansen att få se några hoppstjärtar, stritar, kvalster, pyttesmå spindlar och kanske någon fjärilslarv. 

Om man har tur kan man, enligt Vanhoenacker, hitta 5-10 stycken – och de är helt ofarliga.

– De djur som kommer med granen in är inte farliga, de kommer inte bitas eller äta på ditt hus eller i ditt skafferi. De trivs bäst ute. Inomhus är det för varmt och torrt och krypen dör oftast inom några timmar eller ett dygn. Så hjälp dem gärna ut till en gran i skogen.

Läs här om de viktiga detaljerna du ska vara uppmärksam på innan du hänger upp julbelysningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.