Så lätt kan en hackare ta sig in i din bil.
Så lätt kan en hackare ta sig in i din bil. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Så enkelt tar en hackare över din bil: "Mer attackyta"

Tekniken tar allt större plats i vår vardag och likaså i våra bilar – något som också gör våra fordon mer sårbara. Nyheter24 frågade hackaren och it-säkerhetskonsulten Jinny Ramsmark om hur pass komplicerat det är att hacka en bil.


Teknik finns i stort sett överallt – i våra smarta hem, i offentliga miljöer och även i våra bilar i allt större utsträckning. Det senare har föranlett flera varningar som gör gällande att bilar kan hackas och tas över.

Här kan du läsa om ett nytt forskningsprojekt för att stoppa cyberhot mot bilar.

It-säkerhetskonsulten: "Mer teknik, mer attackyta"

Men hur pass enkelt är det att hacka en bil egentligen? Enligt Jinny Ramsmark, hackare och it-säkerhetskonsult känd från SVT-programmet "Hackad", är det svårt att ge ett svepande svar eftersom det beror på vilken bil det handlar om.

– I teorin går det att hacka en modern bil om den har en dator i sig, vilket de flesta bilar ju har i dag i någon form. Sedan hur enkelt det är beror helt på hur bilen är designad och hur mycket attackyta som är exponerad, hur mycket tanke tillverkaren lagt kring att skydda de interna systemen i bilen och så vidare, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Man kan jämföra det med att bryta sig in i en byggnad. Hur svårt det är beror ju på ett stort antal faktorer: om där är säkerhetsdörrar, skyddsglas, en stor röd knapp som släpper lös arga hundar, och så vidare. En byggnad med passérsystem och grindar, och där de som designat byggnaden gjort någon form av riskbedömning, är ju i regel svårare att ta sig in i än Olles sommarstuga ute i skogen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Men det finns ändå vissa bilar som löper större risk att hackas.

– Generellt kan man tänka att ju mer avancerad en bil är, desto större risk är det att den i framtiden kan bli hackad. Mer teknik betyder i regel mer attackyta och mer som tillverkaren måste tänka på för att skydda systemen i bilen.

Läs här om föremålen som hackaren Jinny Ramsmark väljer att inte ha i sitt hem.

/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!