Stockholm

Gråvember ovanligt grå i stora delar av landet

Det är grått över Sverige, och preliminär data visar att det faktiskt är gråare än vad det brukar vara i november.
Det är grått över Sverige, och preliminär data visar att det faktiskt är gråare än vad det brukar vara i november. Foto: TT

November har hittills varit ovanlig grå över stora delar av landet. Solstaden Karlstad har haft mindre än en tredjedel av det normala antalet soltimmar.


Läs mer

Det har inte blivit mycket sol i Sverige i november. Höstmånaden brukar kanske inte förknippas med blå himmel, men faktum är att soltimmarna på flera håll i landet har varit färre än normalt. Det visar preliminära siffror från SMHI.

I Karlstad har solen bara tittat fram i totalt 15 timmar i november. Medelvärdet för de senaste 30 åren är 47 timmar. Och den senaste veckan har den inte tittat fram alls över staden.

Inga kommande soliga perioder

Nordkoster har i snitt flest soltimmar av mätstationerna, 56 stycken, men i år har ögruppen preliminärt bara skrapat ihop 23.

Och det verkar inte vara på väg att spricka upp den närmaste tiden.

— Det är någon liten lucka i molntäcket här och var men det är inte troligt att det blir några längre soliga perioder de närmaste dagarna, utom i fjälltrakterna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Boven är ett högtrycksbetonat läge

Den senaste veckan har det knappt varit någon sol alls. Boven är ett högtrycksbetonat läge över Sverige som gör att molnen står still.

Att det är grått över Sverige kan Sofia Söderberg delvis konstatera, men hon flaggar för att datan är preliminär.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.