Stockholm

Nya regler för cruising och studentflak – då börjar de gälla

Reglerna för cruising och studentflak ändras.
Reglerna för cruising och studentflak ändras. Foto: Johan Nilsson/TT och Pontus Lundahl/TT

Reglerna för när det är tillåtet – samt inte tillåtet – att åka bland annat studentflak har länge varit otydliga. Det anser Transportstyrelsen, som nu valt att förtydliga sina föreskrifter.


Läs mer

Att färdas på ett släp, eller att sitta för många i en personbil, har länge varit otillåtet. Samtidigt har en rad undantag funnits för att bland annat möjliggöra studentfirande och cruisingar.

Enligt Transportstyrelsen har det dock rått oklarheter kring dessa undantag – med misstolkningar och olyckor som följd. Nu har myndigheten valt att göra en översyn av reglerna.

"Vi har velat styra upp och göra det mer tydligt vad som är tillåtet och vad som inte är det", säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Då börjar nya reglerna för cruising och studentflak gälla

I huvudsak kopplas nu undantagen till det som bedöms vara "anordnade arrangemang". Vid sådana kommer det även fortsättningsvis vara möjligt att bland annat åka många personer i samma bil – men vid korta sträckor och i maximalt 20 kilometer i timmen.

"Vi medger undantag vid anordnade sammanhang och inte för vad som helst. Och det måste finnas sätesplats till alla i bilen. Det är alltså inte tillåtet att till exempel sitta på karossen. Det är inte heller tillåtet att köra till eller från arrangemanget med fler än det antal passagerare fordonet är registrerat för", säger Niclas Nilsson, i samma pressmeddelande.

De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2023.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.