Illustration över hur det kan se ut när en stjärna närmar sig ett svart hål och sträcks ut av det svarta hålets starka gravitation.
Illustration över hur det kan se ut när en stjärna närmar sig ett svart hål och sträcks ut av det svarta hålets starka gravitation. - Foto: TT

Svart hål har slukat stjärna – kastade ut resterna i jetstråle

Astronomer har lyckats fånga hur ett svart hål först slukar en stjärna och sedan kastar ut resterna i en jetstråle. Fenomenet är det mest avlägsna i sitt slag som har observerats.


Fakta: Svarta hål

Ett svart hål är en himlakropp där gravitationen är så stark att inget – varken ljus, annan strålning eller materia – kan lämna den.

Svarta hål tros finnas i olika storlekar och formas när en massiv stjärna kollapsar i slutet av sin livstid. Bland annat finns det i mitten av vår galax, Vintergatan, ett supertungt svart hål.

Svarta hål omges av en så kallad händelsehorisont, ett tänkt område runt himlakroppen som utgör gränsen för när ljus och materia inte längre kan undkomma dragningskraften.

Termen "svart hål" myntades 1968 av den amerikanske fysikern John Wheeler.

Källa: Nationalencyklopedin

Då jetstrålen pekade i riktning mot jorden var det även första gången som fenomenet kunde observeras i synligt ljus, meddelar Europeiska sydobservatoriet (Eso) i ett pressmeddelande. Tidigare har observationer bara gjorts med gamma- eller röntgenteleskop.

En stjärna som kommer för nära ett svart hål slits sönder. Runt en procent av de här händelserna ger upphov till att en jetstråle av plasma och strålning slår ut ur det svarta hålets poler. 

"jet-TDE"

Fysikern och svarta hål-pionjären John Wheeler lanserade 1971 begreppet "jet-TDE". Han liknade det vid en tandkrämstub som kläms åt i mitten och sprutar ut material i båda ändarna. Det är det som nu observerats.

“Vi har bara sett en handfull av dessa jet-TDE:s som fortsätter att vara exotiska och svårförståeliga fenomen”, säger Nial Tanvir vid Leicesters universitet i Storbritannien.

AT2022cmc

Objektet – kallat AT2022cmc – upptäcktes i februari i år av ett kartläggningsteleskop. Data från Esos jätteteleskop VLT (Very Large Telescope) kunde sedan användas för att räkna ut att det är det mest avlägsna fenomenet av sitt slag som har observerats.

Ljuset sändes ut när universum var ungefär en tredjedel av sin nuvarande ålder.

Forskningsresultaten publiceras i tidskriften Nature.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.