Attacken ägde rum under politikerveckan i Almedalen.
Attacken ägde rum under politikerveckan i Almedalen. - Foto: TT

Visbydådet och rättegången mot Theodor Engström – detta har hänt

Nu kommer domen mot 33-årige Theodor Engström, som står åtalad för terrorbrott genom mord på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren samt för att ha planerat att mörda Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan. Här är vad som hänt i fallet.


• Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, larmas polisen om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon förs till sjukhus och vid 20-tiden på kvällen berättar polisen att hennes liv inte gått att rädda.

• Offret visar sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ing-Marie Wieselgren var i Almedalen för att arbeta och var precis på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Ing-Marie Wieselgren, var nationell psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och och Regioner (SKR). Arkivbild

• Gärningsmannen grips snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen. Det är den då 32-årige Theodor Engström, som den 8 juli häktas misstänkt för mord, ett brott som han erkänner.

Theodor Engström grips av uniformerad och civilklädd polis, strax efter attacken vid Donners plats.

• Ungefär samtidigt framkommer uppgifter i flera medier om att Engström tidigare varit engagerad i den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han har bland annat deltagit i demonstrationer och skrivit för organisationens nättidning Nordfront. Dåvarande åklagare kopplar dock inte ihop attacken med NMR.

• Den 11 juli meddelas att Säkerhetspolisen (Säpo) och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tar över utredningen och att dådet klassas som terroristbrott. Nu misstänks Theodor Engström för terroristbrott genom mord och för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

• Åklagaren som tar över målet, Henrik Olin, tonar även han ned kopplingen till NMR. Det är inte det som gjort att händelsen kopplas till terrorbrott, säger han i intervjuer i mitten av juli.

Åklagare Henrik Olin vid riksenheten för säkerhetsmål har lett utredningen. Arkivbild.

• Den 20 juli häktas Theodor Engström som misstänkt för de nya rubriceringarna om terroristbrott.

• Den 29 juli begravs Ing-Marie Wieselgren i Missionskyrkan i Uppsala.

• Den 5 augusti kommer resultatet av en rättspsykiatrisk undersökning som gjorts på Theodor Engström. Den visar att han var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället, liksom vid undersökningstillfället och att det därför finns förutsättningar för rättspsykiatrisk vård.

• Den 25 augusti berättar åklagaren att Centerledaren Annie Lööf var ett av målen för dådet. Hon skulle samma dag hålla en presskonferens nära mordplatsen. Det är rubriceringen förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord som rör Lööf, som därför fått målsägarstatus i ärendet.

• Den 1 november åtalas den nu 33-årige Theodor Engström. Åtalet gäller terroristbrott genom mord på Wieselgren, samt förberedelse till terroristbrott genom planerna på att attackera Annie Lööf. Han åtalas även för ringa narkotikabrott och narkotikabrott.

• Huvudförhandlingen mot Theodor Engström pågår mellan den 8 och 15 november i Gotlands tingsrätt. I sin plädering yrkar åklagare Henrik Olin på att 33-åringen, trots den allvarliga psykiska störningen, ska dömas till livstids fängelse. Försvaret vill däremot att påföljden blir rättspsykiatrisk vård.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.