Ska du lägga in egen sill i jul? Tänk på det här – för att undvika nervgiftet "botulinumtoxin"
Ska du lägga in egen sill i jul? Tänk på det här – för att undvika nervgiftet "botulinumtoxin" - Foto: Janerik Henriksson/TT

Enkla missen gör sillen till livsfarlig bakteriefälla: "Döda hela Sverige..."

Att lägga in egen sill är en pysslig och välsmakande jultradition för många. Men vad många inte känner till är att ett snedsteg kan förvandla julsillen till en livsfarlig fälla.


Att det välsmakande julbordet kan bli grogrund för bakterier om man inte är noga med temperaturerna, det känner nog många till. 

Men desto mer okänd är en vanlig miss som många gör med julskinkan – läs mer om den här.

Lägga in egen sill till jul? Se upp för detta

Utöver julskinkan är sillen ett traditionellt inslag på mångas julbord, som under inga omständigheter får kompromissas bort. Många tar genvägen att köpa färdig sill i butik, men allt vanligare blir det att lägga in egen julsill.

Men då gäller det att se upp – sillinläggning är nämligen inget man kan höfta ihop. Recepten och proportionerna har de större leverantörerna bra koll på, men småslarviga hemmakockar riskerar att försätta julgästerna i fara.

Ett snapsglas av nervgiftet skulle kunna döda alla i Sverige

En felaktig lag kan nämligen leda till att sporer av bakterier Clostridium botulinum i fisken gror och bildar det farliga nervgiftet "botulinumtoxin".

"Ett "snapsglas" rent botulinumtoxin skulle räcka till att döda hela Sveriges befolkning. Toxinet blockerar nervimpulserna till tvärstrimmig muskulatur och ger förlamningar i bland annat andningsmuskulaturen", skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Experten: Gör så här - så behöver du inte oroa dig

Sjukdomen finns över hela världen men är, enligt FHM, numera sällsynt i Sverige. 

Till SVT säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, att den som planerar att lägga in egen sill ska vara noga med att använda tillräckligt mycket ättika och salt, och se till att förvara sillen kallt. Då behöver man inte vara orolig.

– Så länge du följer ett beprövat recept är det ingen fara. Man behöver inte heller vara orolig om man köper saltad- eller färdiginlagd sill på affären, säger Christina Lantz.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.