När är det läge att göra slut?
När är det läge att göra slut? - Foto: Pressbild/Bazar förlag/Peter Knutson och Pexels

Då är det läge att göra slut med din partner: "Tänk på att..."

När är det egentligen dags att "call it quits" och göra slut med sin partner? Nyheter24 frågade psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, känd från "Gift vid första ögonkastet" och högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv".


Relationer går upp och ner och frågan "borde jag göra slut?" är en fundering som är betydligt vanligare än vad man kanske tror. 

Men finns det några faktiska tecken som indikerar att det är läge att göra slut – och hur gör man ens slut på bästa möjliga sätt?

När ska man göra slut med sin partner?

För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, känd från "Gift vid första ögonkastet" och högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur han resonerar.

– Jag brukar ge det något generaliserande svaret att när minusen blir fler än plusen i vardagen, då tjänar ni på att diskutera hur relationen ska fortgå. 

– Det är såklart så att minusen och plusen varierar, utan detta handlar om hur det är över tid. Det handlar även om när initiativen lyser med sin frånvaro för paraktiviteter eller engagemang över lång tid. Men låt inte ursäkten att det är ”jobbigt” att prata om svåra saker göra att relationen rinner ut i sanden. 

Här kan du läsa Kalle Norwalds tips för hur du berättar för din partner att du är missnöjd med sexlivet.

Hur gör man slut?

Man vill ju helst kunna minimera skadorna och göra slut på bästa möjliga sätt. Men Kalle Norwald flaggar för att detta faktiskt kan vara svårt.

– Det finns inte ett bästa sätt att avsluta en relation, säger han, men betonar vidare:

– Tänk på att avsätta tid och prioritera samtalet. Var öppen för att reaktionerna kan variera både i stunden och därefter. Erbjud transparens med dina tankar och känslor och svara på frågorna som kommer. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!